Sitemap | Avanceret søgning |

Dudajev er forsvundet

Vi ville gerne, i lighed med det foregående Explorer-hold, have udbragt en skål for - og allerhelst med - general Dudajev, Tjetjeniens første, nu afdøde, præsident.

Publiceret 06-12-1999

Tartu, Estland, mandag den 6. december 1999

Men han er væk. Tilbage er kun to de to skruer i væggen, hvor han plejede at hænge.

Vi er i Tartu, en gammel universitetsby med svenske aner og en by, som under den sovjetiske besættelse var lukket for udlændinge. Og vi er taget ind på Barclay Hotel, som tidligere var stabshovedkvarter for en strategisk sovjetisk bombefly-division, i 1980'erne anført af general Jokhar Dudajev.

Samme Dudajev, som i første halvdel af 1990'erne anførte sit tjetjenske folk i kampen mod, hvad de så og ser som en sovjetisk og nu russisk besættelsesmagt.

Jokhar Dudajev nyder stor respekt i Baltikum, ikke så meget fordi han boede i Tartu, som fordi balterne let kan identificere sig med tjetjenerne (om end temperamentet er et noget andet, ikke mindst her i det kølige Estland) og føler medlidenhed med dem.

Mens ester, letter og litauere blev deporteret til Sibirien i hundredetusindevis under Josef Stalin, blev tjetjenerne deporteret til Centralasien alle som én. Og mens esterne, letterne og litauerne genvandt deres selvstændighed i 1991, lider tjetjenerne fortsat - dagligt - under den russiske besættelse.

I Litauens hovedstad Vilnius har der været store manifestationer for tjetjenerne. Og Estlands respekterede præsident, Lennart Meri, blev væk fra det nylige OSCE-topmøde i Istanbul i protest mod Ruslands krig i Tjetjenien og den vestlige verdens tamme reaktioner på samme.

Det føles derfor naturligt at tage ind på Barclay Hotel, som ellers er et intetsigende, moderne hotel, men som har et Dudajev-værelse, nummer 31. Heine, som mødte Dudajev i Grosnyj i 1993, bemægtiger sig værelset, men det er en skuffelse. Der er koldt. Der lugter af mug. Og billedet af Dudajev er væk, stjålet af ukendte gerningsmænd for et par måneder siden.

Dagens gave fra Mor Stenstrup er til-og-fra-kort med julemænd på forsiden og form som politiskilte. Vi er begyndt at præsentere os som julemandspatruljen.

Hvis du vil vide mere