Sitemap | Avanceret søgning |

Rynkeby på køl

I Hviderusland betegnedes Explorerens rejsefører truende "Minsk - en overlevelsesguide". I Litauen benævnes den anderledes hyggeligt "Vilnius (eller Kaunas) i din lomme".

Publiceret 02-12-1999

Vilnius/Kaunas, Litauen, torsdag d. 2. december 1999

"Langt fra tilfældigt", vurderer kaptajn Heine, mens det nye Explorer-hold mæsker sig i medium- og raregrillede supermøre okseklumpsteaks.

Alting' nå ja mange ting fungerer i Baltikum. I hvert fald i forhold til Hviderusland og Ukraine, som det aftrædende Explorer-hold netop er flygtet fra.

Mobiltelefonerne og strømmen - også i varmtvandshanen - for eksempel.

De døgnåbne supermarkeder har Rynkebyjuice på køl og frisksmurte salami-sandwiches i lufttætte plastbokse. Trestjernede hoteller er noget man bare bestiller på telefonen - ja ja, hr. chefredaktør, bilen står mest sikkert på videoovervågede P-pladser.

Kun har Stenstrup svært ved helt at fatte visdommen bag de på motorvejen malede advarselsskilte mod legende skolebørn.

Tidligere på dagen har vi besøgt Uzupis, som er venskabsbydel med Montmartre i Paris og erklærer sig selvstændig en dag om året. Her blander Vilnius' bohemer sig med forarmede bedstemødre i de snoede gader mellem gamle vaklende herskabsejendomme, der bestemt ser ud til at have været Hellerup værdige i mellemkrigsårene.

Nænsom renovering er så småt kommet i gang, der hvor nyrige litauere har overtaget. De nuværende beboere har næppe tanke for den udvikling midt i brændesavningen og stanken af sur koksafbrænding fra de utætte lejligheders gamle kakkelovne.

Der er trods alt langt fra møre bøffer og mobiltelefoner til alle i Litauen i dag.

Men måske til næste generation.

Fra Mor Stenstrup vankede i gavekalenderen i dag en oppustelig flodhest i plast. Vore højtærede forgængeres skyts-bamse, var det ikke John Julius Norwich, den hed?, har fået en værdig afløser, hvis den ellers kan holde på luften.

Hvis du vil vide mere