Sitemap | Avanceret søgning |

Et velordnet land

Omsider er vi ankommet til et velordnet land.

Publiceret 30-11-1999

Minsk, Hviderusland, mandag 29. november 1999

Efter endnu en hårrejsende tur igennem Østeuropas nattemørke kører vi ind i Minsk, den hviderussiske hovedstad, og gør holdt foran Hotel Kastrystsjiskaja, som ifølge vor rejsefører er besøgende diplomaters foretrukne kvartér. Efter vore lidelser i Kiev springer vi gerne på den.

I nattemørket er vi lige ved at køre forbi bygningen, der henligger - ja, i nattemørke.

Vi overvejer situationen fra Explorerens trygge indre. Er dette hotel blevet lukket? Hvad foregår der egentlig?

En meget lille herre, iført konfirmandtøj, fire guldtænder og daggamle skægstubbe, forklarer tøvende, at der er værelser, men'

Vi fortsætter ud i Minsk, der virker besynderligt asiatisk med sit socialistiske kolossalbyggeri, herunder en Uafhængighedsplads på størrelse med en dansk herregårds jordtilliggende. Vi er kun en kende over midnat.

Alligevel er der knap nok et menneske eller en bil i gaderne.

Intet steds - heller ikke ved dagens lys - møder vi dette travle liv, med boder og barer, skøger og musikanter, som ellers udfoldes fra Vladivostok til Kiev. Under præsident Aleksandr Lukasjenko er Hviderusland en sidste kommunistisk bastion. Sovjetimperiets faderskikkelse, Lenin, står uantastet og højglanspoleret på sin sokkel foran regeringspaladset. Hans morderiske håndlanger, Feliks Dzerzjinskij er anbragt nær en iøjnespringende nyklassisistisk bygning, som rummer det stadig særdeles agtpågivende sikkkerhedsapparats hovedkvarter.

Vi flytter ind på Hotel Minsk, et udsøgt sted, om blot man var masochist. Hotellets gæster, erfarer vi, er sikkerhedsfolk i læderjakker, fallerede kunsthandlere og formodede studiner ved det nærliggende universitet. På fjerdesalen har en yngre blondine indrettet, hvad vi anser for en smugkro. Den er åben fra midnat til solopgang.

Maden er uspiselig, men drikkevarerne fejler intet.

En vis uorden er med andre ord ved at sprede sig ud i etablissementet.

Vi har de bedste forhåbninger, kære læser. Dem vil de høre nærmere om. Stay tuned.

Hvis du vil vide mere