Sitemap | Avanceret søgning |

Øst, vest ude bedst

Det er endnu en forfærdelig aften i baren på Hotel Rus i Kijev. Rummet er iskoldt, og fjernsynet larmer. Der er bundfrossen øl, udrikkelig rødvin og sød champagne fra Krim.

Publiceret 28-11-1999

Kijev, Ukraine, søndag 28. november 1999

Der er ikke til at være for ækle skøger og deres endnu værre kundekreds. Der er også et 10 dage gammelt eksemplar af den engelsk-sprogede Kyiv Post. Forsidehistorien fastslår, at ukrainske kvinders drøm er at blive gift i Vesten. Af Evgenia Mussuris artikel fremgår, at de giftelystne kvinder har fået nok af arbejdsløse, fordrukne og voldelige mænd.

De er ikke på udkig efter vestlige millionærer. Ganske almindelige mænd med en ganske almindelig indkomst og et ganske almindeligt ønske om at stifte en familie er helt OK, forklarer Alla Grigor, ejer af ægteskabsbureauet Rendezvous. En af hendes kunder er Olga Belova, som forlod en dranker, der bankede hende. Kort efter blev hun fyret, da hun bad sin arbejdsgiver om at holde fingrene fra hende. »Det her land,« siger hun, »har ingen fremtid' Jeg leder efter en kæreste, og så emigrerer jeg.«

Rendezvous har 800 kvinder i sit katalog. Mange af dem er i fuld gang med at lære engelsk eller tysk. »Vi er kendt for at være gode hustruer. Modsat feministerne i Vesten er vi meget kvindelige og omsorgsfulde,« siger Belova. »Det er ingen hemmelighed, at vi er fattige og ønsker at rejse væk.« Det gør vi sådan set også, anbragt som vi er på dette hotel, der blev bygget til de olympiske lege i 1980, og hvis pompøse ydre står i grel modsætning til de indre, klaustrofobiske dimensioner. Varme findes kun på 19. etage, som personalet af samme grund omtaler som Afrika.

Vi kan faktisk kun sympatisere med Olga Belovas forestilling om, at livet nok arter sig bedre andetsteds. Sit eget ønskeland har hun allerede fundet - det er Schweiz. Hun mangler kun kæresten.

Hvis du vil vide mere