Sitemap | Avanceret søgning |

I smilets land

Vi kører gennem den ukrainske nat. Termometeret i Explorerens instrumentbræt viser, at temperaturen udenfor svinger mellem 22 og 24 minusgrader.

Publiceret 26-11-1999

Kijev, Ukraine, fredag den 26. november 1999

På strækket fra Hmelnickij til Kijev har kulden lammet hundreder af lastvogne. Chaufførerne forsøger at vække de dybfrosne motorer til live ved at tænde bål under dem.


I smilets land (1)
Bestræbelserne på at optø en lastbil er gået galt

Ude til højre har vi Vinnicja, hvor Adolf Hitler holdt til i sommeren 1942. Det kom til flere sammenstød mellem naziføreren og hans generaler, som frygtede et nederlag i krigen mod russerne. Efter endnu en deprimerende stabskonference sank Hitler sammen i en lænestol og spurgte Karl Heinz Linge, sin kammertjener: "Linge, hvad har De medbragt af musik?"

"Kunne De tænke Dem lidt Wagner, mein Führer?"

"Nej tak, Linge, ingen Wagner. Er der en operette?"

"Smilets land, måske?"

"Netop, Linge. Smilets Land."

Resten af dagen sad Hitler hensunket i Lehars musik, som Linge spillede igen og igen på den medbragte rejsegrammofon. Vidste Hitler, at hans Tredje Rige var fortabt? Måske. Igen og igen lyttede han til den sentimentale "Dein ist mein ganzes Herz".

Vi passerer Berticiv, hvor Honoré de Balzac førte sin polske grevinde, Evalina Hanska, til alteret i marts 1850.

Den franske forfatter var allerede dødsmærket. Bruden led af gigt og badede hver dag sine smertende fødder i bugen på en netop slagtet pattegris. Hendes søster, den problematiske Karolina, havde et forhold til Polens nationaldigter Adam Mickiewicz samtidig med, at hun spionerede for tsarens efterretningstjeneste. Senere havde hun en affære med Aleksandr Pusjkin i Skt. Petersborg.

Kort før Kijev er bestræbelserne på at genstarte en lastvogn slået ud i lys lue. En snes mennesker kaster store klumper af sne ind i det lystigt flammende køretøj.

Vi bor på Hotel Rus, der er så forfærdeligt, at det fremmer den naturlige lyst til at springe ud fra 19. etage.

Hvis du vil vide mere