Sitemap | Avanceret søgning |

Tag over hovedet

Det er ligesom i de gamle Westernfilm. Selvfølgelig bortset fra, at vi ikke rider, men kører ind i byen.

Publiceret 23-11-1999

Lviv, Ukraine, onsdag den 23. november 1999

Vi børster støvet af rejsetøjet, sparker døren til nærmeste saloon ind og nærmer os baren, fulgt af de lokale med en blanding af foragt og forbløffelse.

Mens barmaiden hælder op, hører vi et engelsk, der det kun kan tales i Silkeborg. Vi præsenterer os høfligt, og det viser sig ganske rigtigt, at vi er blandt jyder.

To falder fra efter første runde. Tilbage sidder selskabets hårde hund. "Her ovre er der flere øretæver end penge" filosoferer han. "Du skal sikre dig, at du har tag over hovedet, inden du går i gang"

Tag over hovedet betyder i Ukraine, at man har en beskytter, som sørger for, at man ikke kommer i klemme hos autoriteterne, samt at folk leverer til tiden og i nogenlunde det omfang, der er aftalt. Vor hjemmelsmand besidder mange interessante erfaringer og kan i en kneben situation trække et identitetskort fra den lokale efterretningstjeneste.

Som den opmærksomme læser vil erindre, benytter Explorer-holdet sig af en omstændelig dansk-russisk lommeparlør. Denne metode afviser vor ven fra Silkeborg som utilstrækkelig. "Russisk og ukrainsk" formaner han os, "lærer man på hovedpuden" Af samme grund har han giftet sig med en ukrainsk kvinde.

Når han ikke er til progundervisning eller passer sine mange forretninger, går han på jagt med et tilsyneladende broget selskab. Det foregår med Kalasjnikover og hjemmelavede patroner.

Vi foretrækker bjørne, vildsvin og hjorte, siger han. "Men vi skyder på alt, der bevæger sig"

Den indholdsrige samtale fortsætter til langt ud på de små timer. Personalet skynder ikke silkeborgenseren.

Hans tag ejer nemlig baren og kender hans status.

Vi stavrer hjem i en hørm af ukrainsk og anden cognac.

Få timer senere genoptager vi vort arbejde på læsernes vegne.

Rigtige cowboys lider aldrig af tømmermand.

Hvis du vil vide mere