Sitemap | Avanceret søgning |

Sen frokost i Pia Kjærsgaard

Det er en uskik på Balkan og i den slaviske verden som helhed, at man ustandseligt opkalder sine byer efter politikere og andre koryfæer, der kan virke fremtrædende i dag, men ligger på historiens mødding i morgen.

Publiceret 19-11-1999

Galati, Rumænien, torsdag den 18. november 1999

Explorer har foreløbig været i Stambouliskij, opkaldt efter mellemkrigsårenes bulgarske bondefører, og i Kapetan Andrejevo, om hvem vi intet ved. Fra tidligere rejser husker vi blandt andet Generalski Stol i Kroatien og Djeneral Djankovic på den makedonsk-jugoslaviske grænse. Vi antager, at begge spillede en rolle i Anden Verdenskrig eller i den kommunistiske magtovertagelse, men kan det virkelig berettige, at ganske almindelige mennesker skal trækkes med dem mange år senere?

Ydmygelse er da også forfængelighedens løn. Byer, der i lange tider hed Dimitrovgrad, Titograd, Stalingrad og Leningrad, har siden genfundet deres klassiske navne.

Torsdag kører vi igennem Brateaneau i det østlige Rumænien. Kan den tidligere regeringschef være tjent med, at dette mudrede hul er opkaldt efter ham? Og hvad siger de lokale bønder og hyrder til æren?

Ja, vi spørger bare, kære læser, om De kunne tænke Dem at bo i Thorkild Simonsen? Eller måske De foretrækker Birte Weiss? Om søndagen kunne De spise en sen frokost med venner og bekendte i Pia Kjærsgaard eller Arne Melchior. Mulighederne er mange, og den ene forekommer at være værre end den anden.

Kort efter Brateaneau krydser vi Donau på en værkbruden floddamper, kører gennem Galati og sætter kurs mod nord. Ude til højre har vi floden Prut, endnu et morsomt navn, der altid vakte fnisen og rødmen i barndommens geografitime. Selv John Julius, vor teddybjørn, synes, det er interessant med dette navn - Prut. Nok er han Jarl af Southampton og tillige nyudnævnt postmester på Explorer med bopæl i ekspeditionsbilens elektroniske postkasse. Men hans forstand er og forbliver en bamseforstand.

Vi har lagt Balkan bag os og befinder os i det egentlige Østeuropa. Tåge hænger over landet og slører denne allestedsnærværende elendighed. Om alt går vel, vil vi snart være i Moldavien, Ukraine og Hviderusland.

Slut, prut og finale.

Hvis du vil vide mere