Sitemap | Avanceret søgning |

En svunden verden

Selvfølgelig flytter vi ind på Pera Palas, Istanbuls berømteste, men bestemt ikke bedste hotel.

Publiceret 12-11-1999

Istanbul, Tyrkiet, fredag den 12. november 1999

Det nye Explorer-hold har sat sig for, at det vil udforske et glemt Europa, det Europa, som før Første Verdenskrig beherskedes af fire imperier - det ottomanske, det habsburske, det tyske og det russiske - hvorpå det forsvandt for først nu, efter Centraleuropas tilbagevenden, at gøre krav på sin gamle plads i vor bevidsthed.

Så vi er tro mod vor opgave, føler vi, da vi i en støvet taxi kører op foran Pera Palas. Her er kommet fyrster og spioner, diplomater, mordere og allehånde intrigemagere. Her fandt Agathe Christie (Mordet i Orient Ekspressen) og Graham Greene (Istanbul Ekspressen) inspiration. Serbiens kong Peter boede på værelse 108, Storbritanniens Edward den Ottende på værelse 117, kong Zog af Albanien var hans nabo. Sissi, den ikke helt nemme østrigske kejserinde, slog sig ned på værelse 116.

H.C. Andersen oplevede ikke Pera Palas, der utvivlsomt ville have talt til hans fantasi. Vor forfatter gjorde holdt i sultanens hovedstad i 1841. Han fandt husly på Hotel de la France hos Monsieur Blondel og giver i En Digters Bazar en skildring af menneskemylderet så frisk og livlig, som var den skrevet i går.

Hotellet i Pera, Istanbuls europæiske kvarter, blev indviet i 1892, elleve år efter åbningen af jernbanen mellem Paris og Istanbul.

Så snart Orient ekspressen havde gjort holdt på Sirkeci Banegården, blev de mødige passagerer fragtet over det Gyldne Horn og kørt til Pera Palas, der tåler at blive beskrevet som en bjerg af marmor, spejle, søjler og stuk. Carsten Ingemann holder til i Franz von Papen-værelset (105), opkaldt efter den tyske nazifører Adolf Hitlers vicekansler og senere ambassadør i Tyrkiet. Per Nyholm (værelse 102) må fryde sig over, at han kan ligge i samme seng som Pierre Loti, den franske orientalist. Lotis følsomme romaner læses ikke længere, men Loti var et hedt navn omkring århundredskiftet, og han gjorde forstudier til sin roman "Aziyadé" i Istanbul. I mellem sig har Ingemann og Nyholm den svenske skuespillerinde Greta Garbos og den hollandske spion Mata Haris værelser. I værelse 101 er indrettet et lille museum for den tyrkiske landsfader, Kemal Atatürk, der under Første Verdenskrig havde sin egen suite på Pera Palas.

Alt er frygtelig gammeldags og romantisk. Kun priserne - siger vi med et nervøst buk i retning af økonomidirektør Dueholm i Viby.

Hvis du vil vide mere