Sitemap | Avanceret søgning |

Den egyptiske primadonna

Syrerne kan lide, der er højt til loftet. Selv i de små huse på få kvadratmeter er der ikke sparet på rummetrene i højden: 4-5-6 meter eller mere. Ofte registrerer man næsten ikke forskellen på at være uden for i gårdene og inde i husene.

Publiceret 05-11-1999

Damaskus, Syrien, fredag d. 5. november

Nu er det godt nok ved at blive koldt i Syrien. Så om aftenen trækker vi inden døre. Og ind i restauranterne. Der er mange stemningsfulde restauranter i Damaskus. Ofte er de indrettet som kæmpe haver med springvand i store fontæner og gulvbelægninger med farverige mosaikker.

En af dem hedder "1001 nats restaurant" Et navn, der skulle appellere til turister på jagt efter østens mystik. Men som er mest besøgt af bedrestillede syrere. Den levende arabiske musik får det til at gibbe i syrernes dansemuskler og gang på gang må de enkeltvis ud på gulvet for at ryste skuldre og hofter på forførende vis.

Pludselig kommer et større selskab ind i restauranten og kigger sig omkring. Der bliver hektisk uro og mange gæster begynder spontant at klappe. Linda har heldigvis læst sit "Arab Women" grundigt, så hun genkender den lille kvinde i midten med blottede skuldre og strålende make up. Hun er en stor egyptisk filmstjerne, som der var et åbenhjertigt interview med i det seneste nummer af det engelsksprogede dameblad. Artiklen hed "Lebleba: Om at være barnestjerne'.

Journalisten på Arab Women havde interviewet Lebleba på Cannesfestivalen i foråret, hvor hun var aktuel med en ny film kaldet "The Other" af instruktøren Youssef Chahine. Her spiller hun en egyptisk matriark. Alle navne og titler er totalt ukendte for den danske delegation, men i Syrien er Lebleba et stort navn får vi at vide. Over højtaleren bliver der råbt, at det er restauranten en stor ære at have besøg af en meget stor kunstner. Alle rejser sig for at klappe. Lebleba bukker og nikker til det store publikum, der ifølge artiklen betyder alt for hende.

Hun blev nemlig skilt i en ung alder og er aldrig siden blevet gift. Ingen arabiske mænd vil acceptere, at hendes karriere og publikum betyder mest af alt. Derfor har hun heller ingen børn og bor i stedet sammen med sin mor, der siden hun var lille barnestjerne har været hendes største støtte.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere