Sitemap | Avanceret søgning |

Hos den danske digter

Vi er flyttet ind i et privat hjem hos en dansk digter, der har slået sig ned i Damaskus.

Publiceret 05-11-1999

Damaskus, Syrien, torsdag d. 4. november

Han bor midt i den gamle bydel, hvor gaderne er på bredde med danske cykelstier, og hvor store jeeps absolut ingen berettigelse har. De kører nemlig fast og blokerer for gående, cykler og små lette knallertagtige vogne, der larmende men gesvindt kommer omkring hjørnerne.

Udefra ser husene grå og lidt kedelige ud, men bag en af disse mure bor vi i en oase af duftende jasminer og omviklet af en kæmpe vinstok, der snor sine ranker tre etager op til tagterrassen, hvor røde drueklaser forsøder vores tilværelse. Og fuglefløjt får vi fra naboen, der har 30 fuglebure hængende på facaden til sin butik, der indvendig er på størrelse med en dobbeltseng.

Til gengæld må vi leve med vandmangel fra klokken 12. I badeværelset er der en vandkumme i siddehøjde og en lille træskammel. Vi får demonstreret, hvordan vi skal tage bad. Først bliver der fyret op med dieselolie i vandvarmeren, der ligner en gammeldags kakkelovn i hjørnet af badeværelset. En halv time senere kan den første sætte sig nøgen på skamlen, hælde vand i kummen og skylle sig over ved hjælp af en lille skål. Det er sådan helt saunaagtigt, for kakkelovnen giver rummet en høj temperatur, og siddende på skamlen får man samme ro som i en norsk badstue. Sådan et bad passer ikke til et stresset liv i Danmark med fem minutter til morgenbruseren. Men her er det perfekt.

På gaden er stort set alle kvinder tildækkede. Selv lange vide bukser, der ikke viser noget, der kunne minde om en kvindelig kurve, bliver anset for uanstændige. Og Linda får det bekræftet ved selvsyn. Da to knægte på 10-12 år går forbi, tager den ene dreng hende på låret. Med forbavselse malet i ansigtet vender hun sig om og ser knægtene grine over hele hovedet.

Senere, da Linda og Terje vil besøge den store Ummayad Moske vil Linda dække sit hår med et tørklæde. Men nej, bukserne skal også dækkes, så Linda får en stor brun sæk med hætte udover tøj og hår. Nogen vil måske kalde den en kutte. Men det er det mest grimme og uklædelige stykke tøj, der til denne dag er set i Mellemøsten. Der har sikkert siddet en from muslimsk skrædder og hygget sig med at gøre de usædelige vesterlændinge så latterlige at se på som muligt.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere