Sitemap | Avanceret søgning |

Ind i det lukkede land

"Nå Terje, hvordan går det?" Lassefar kigger mildt på Terje, der godt nok er feberfri, men stadig ser noget slatten ud.

Publiceret 03-11-1999

Damaskus, onsdag den 3. november 1999

"Kender du Thorbjørn Svendsen?" Han var på det norske fodboldlandshold, da jeg var barn. Han var en klippe i forsvaret. Efter ham troede jeg, at alle nordmænd var usårlige. Terje hoster, ligner mere blød mos end fast klippe men er klart i bedring. Det skal nok gå.

Damaskus venter, Syrien. Vi propper bilen. Der er alt for mange tasker. Vores succeskriterie for en pakning er blevet et minimum af udsyn gennem bagruden. Nu virker CD-afspilleren til alles tilfredshed, og på vej ud af Amman mod den syriske grænse kører alt som smurt med Robbie Robertson og Van Morrison. Lasse er overrasket over, Linda har taget van the man med. Han havde ligesom ikke regnet med en så avanceret musiksmag hos en yngre kvindelig journalist.

Efter et par dage i Amman kan vi selv finde ud af byen. I Amman er der ellers ingen, der ved, hvad gaderne hedder. Først for nylig er der kommet et kort med gadenavne. Men hvad hjælper det, når alle andre orienterer sig ved hjælp af kendte bygninger og fem store rundkørsler. Linda har brugt halve timer på at køre rundt sammen med en tolk, der mente, at huset skulle være lige her i nærheden af hospitalet eller i nærheden af politistationen, men hun havde hverken gadenavn eller husnummer.

Vi nærmer os den syriske grænse. Vi har brugt mange timers arbejde på at få vores visum til dette lukkede land. Især fordi bilen er fyldt med satellitudstyr, og i Syrien vil man ikke have for meget kommunikation med udlandet. Mobilnet ventes etableret senere i denne måned for de privilegerede, Internet skal man have særlig tilladelse til og parabol er i princippet forbudt, om end tolereret. Folk satte dem op lige så hurtigt, som de blev pillet ned. Men til alles overraskelse er tolderne mest interesserede i at hente en 100 dollar diesel-afgift hjem. Lasse puster sig op: "Det kan da ikke være rigtigt! Vi har jo en personbil. Dieselafgifter er til lastbiler" buldrer han. Dieselafgiften kom vi til at betale, men raseriet afværgede til gengæld en ekstra forsikring på 60 dollar.

Og så kom vi til alles glæde ind i landet.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere