Sitemap | Avanceret søgning |

Ahlan va sahlan

Politibetjenten var meget omhyggelig efter at han havde givet ordren: "Papirer?" Han checkede den arabiske tekst i fotografens internationale kørekort ned til sidste linje. Hans velplejede overskæg vibrerede, men hans udtryk var venligt.

Publiceret 03-11-1999

Jordandalen, tirsdag den 2. november 1999

Underligt nok bad han ikke om at se passene. Han var interesseret i Toyota-jeepen. Han studerede de stablede jerrycans til diesel og drikkevand på tagbagebæreren. Han så længe på den danske grænsenummerplade. Han betragtede kølerhjelmens globus-logo.

"Verden rundt, eh?"

"Absolut. Hele verden"

"Welcome to Jordan", sagde han så.

Det havde de også sagt udenfor Aqaba. Og Petra. Og ved ankomsten til Amman. Velkommen. Da vi var kørt om bord på færgen i Egypten for at sejle til Aqaba, havde den egyptiske grænsebetjent sagt "welcome".

For nye rejsende i den arabiske verden er det ret forvirrende. Men det skyldes, at vendingen ahlan va sahlan - I er velkomne - eller blot ahlan er den mest almindelige hilsen på arabisk, svarende til en mellemting mellem "hej" og "hej igen".

Alle siger velkommen - på gaderne, i butikkerne, på hotellerne, hvadenten man er på vej ind eller ud. Som Mahmoud på Fårehyrdehotellet, hvor Det ny Testamente ligger i skrivepult-skuffen, og hvor vi har opslået hovedkvarter i overensstemmelse med turens tema, der jo ret beset er Jesu fødselsdag. "Welcome", lyder det, hver gang han får øje på én af os. Mahmoud har styr på sine gæster. Han har fundet ud af, at de kan lide mangojuice, så han henter uopfordret en pose hos købmanden hver formiddag. "Welcome", siger han, når han afleverer den.

Mahmoud er en af den halve million egyptere, der vasker de jordanske lokummer og plukker de jordanske appelsiner i de store plantager. Det store naboland er godt tilfreds med den ordning, hvorimod regeringen i Jordan, hvor ledighedsprocenten ifølge uofficielle tal er på 25-30 pct., helst så de rejste hjem.

Men det vil give problemer de to lande imellem. Og hvem ønsker flere problemer i Mellemøsten. Ikke Jordan.

Welcome

Hvis du vil vide mere