Sitemap | Avanceret søgning |

JP Explorer lægger roret om

For første gang på den 500 dages jordomrejse er JP Explorer tvunget til at lægge roret hårdt om.

Publiceret 09-10-1999

Bombay, Indien, lørdag den 9. oktober 1999

Hidtil har ekspeditionens hårdt prøvede firehjulstrækker i store træk fulgt en rute, som blev lagt i efteråret 1997.

Nu er det tid at improvisere. Hovedårsagen til den større ruteomlægning er konflikterne i Kaukasus, hvor senest Tjetjenien på ny eksploderede i åben krig. I 1997 havde en fredsaftale skabt håb om mere fredelige tider i Tjetjenien, og efter planen skulle JP Explorer have været forbi.

Ruten blev derfor lagt gennem Indien til Pakistan, Iran og derfra nordpå gennem Kaukasus til Ukraine. I dag er chancen for at slippe helskindet gennem Kaukasus i en firehjulstrækker lastet med satellitgrej meget lille.

Men det er ikke JP Explorers eneste problem. Hele vinteren og et godt stykke ind i foråret forhandlede ekspeditionen med de iranske myndigheder om indrejse. Den danske ambassade i Teheran sled i det på de bonede gulve, og sagen blev tilmed rejst under officielle forhandlinger mellem den iranske og danske stat. Men lige meget hjalp det. JP Explorers journalister var velkomne i Iran, men de iranske myndigheder ville ikke tillade indførsel af bilens avancerede satellitgrej. Uden satellitforbindelse ingen mulighed for at sende artikler fra de iranske afkroge.

Iran stopklods

Derfor blev det et pænt nej tak til den iranske invitation. Med Iran som stopklods var landruten fra Indien til Europa reelt lukket for JP Explorer. Konflikterne i Afghanistan og Kashmir gør det umuligt at lægge en rute nord om Iran. Alle disse forklaringer for at fortælle, hvorfor bureauchef Jan Lund (Sir) i den forløbne uge svedte tran hos toldvæsenets papirnussere i den indiske havneby Bombay. For Bombay blev stedet, hvor ekspeditionen drejede kursen væk fra den oprindelige rute.

I stedet for landeveje gennem Pakistan og Iran står den nu på endnu en sørejse - med containerskibet "Champion" fra Bombay via Suez til den egyptiske havneby Port Said ved den nordlige indsejling til Suez-kanalen.

I Egypten påmønstrer et nyt hold exploratører. Kaptajn er Mellemøsten-korrespondent Lasse Ellegaard, der får selskab af journalist Linda Bang Jessen og fotograf Terje Visnes. Holdets opgave er at føre ekspeditionen til Istanbul, hvorfra turen går gennem bl. a. Bulgarien og Moldavien til Ukraine og dermed den oprindelige rute. Den ny rute er betydeligt længere end turen gennem Iran og Kaukasus. Så kan ekspeditionen overhovedet nå sit mål - Kongens Nytorv i København - nytårsaften, præcis 500 dage efter starten fra Viby J?

Svaret er (med alle nødvendige forbehold) ja. For allerede i forsommeren blev der i planlægningen taget højde for en eventuel ruteomlægning. Ekspeditionens sommerferie, som skulle have varet til midten af august, blev afkortet med tre uger. Og dermed skulle tiden gerne komme til at passe.

Efter sørejsen til Egypten vil JP Explorer være tilbage i avisen og på Internettet omkring tirsdag den 19. oktober.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
JP Explorer

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse