Sitemap | Avanceret søgning |

Farvel i elefanttempo

Det så imponerende flot ud, da Exploren blev eskortet ind på containerpladsen.

Publiceret 07-10-1999

Bombay, Indien, torsdag den 7. oktober 1999

Kortegen bestod af fire biler, og ud steg 11 mand, som alle på en eller anden ubegribelig facon var involveret i det efterhånden fire dage lange projekt: At få driblet Exploren gennem det indiske bureaukrati og ombord på et containerskib med kurs mod Suez.

Faktisk var endnu flere involveret. Men de skjulte sig lejlighedsvis bag deres skriveborde og for enden af telefonlinier til fjerne kontorer.

Og så var der selvfølgelig de sædvanlige opløb, som - må det indrømmes - ikke gjaldt den nyerhvervede status som byens kjændisser (hotellet har givet vin efter det seneste farvefoto), men det usædvanlige syn af en streamlinet Toyota LandCruiser midt imellem tusindvis af halvrustne containere, trucks, sække og kraner.

Explorens farvel blev ingenlunde noget tigerspring. Der var mere elefanttempo over processen. Om end en meget lille og meget langsom elefant. Vi kæmpede os fremad centimeter for centimeter ude i den fjerne terminal langt fra både Bombay og udskibningshavnen Nhava Sheva.

Men til sidst lykkedes at få sømmet bilen fast i containerens bundbrædder og låsen forsvarligt forseglet.

Vi drak de sidste lunkne dåse coca colaer fra køleskabet og vinkede farvel til LandCruiseren og på sin vis også til Indien. Et sted på kloden Jorden, som netop i disse dage har taget et stort skridt frem mod en anden fremtid og måske en ny identitet.

Indien er mange ting.

Måske alting.

Vi ledte efter den romantiske magi, som engang var luftspejlingen af Indien i den europæiske bevidsthed. Men de der engang har kunnet rebtricket eller løfte sig op under loftet alene ved tankens kraft tilhører en uddød race.

Derimod fandt vi spiritualiteten og troen på en bedre fremtid.

Indien er klodens spirituelle centrum. Det åndelige element er en aktiv og uadskillelig del af nationen, uanset fra hvilket perspektiv det anskues.

Hundredevis af bevægelser, sekter og trosretninger har deres centre i Indien. Fra den almindelige hindu til de 100 millioner muslimer, de kristne, guruerne, Sai Baba, Auroville eller individer med et åndeligt aspekt på tilværelsen giver de samfundet og dagligdagen en ekstra dimension.

Bureauchefen og festivalfotografen kom forbi, blev spået opløftning til nye planer - og lagde straks forklædningen. Jan Lund Sir og Mister Jacob (som i dagens anledning har anmodet kaptajnen om at blive tituleret Mister Jacob Sir) vinker farvel med et velplaceret:

»Hanji.«

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse