Sitemap | Avanceret søgning |

Hvad er et carnet?

Når solen rødmer bag skyerne, og selv hundene falder til ro, reflekteres dagens sidste stråler fra skibene i bugten.

Publiceret 06-10-1999

Mumbai (Bombay), Indien, onsdag den 6. oktober 1999

Her ligger de i deres gyldne skær og venter.

På last eller losning.

På lodsen, nye kontrakter eller nye fjerne destinationer.

Et af dem kunne tænkes at være ungt spændstigt containerskib, der forhåbenligt i en meget nær fremtid vil fragte JP-Explorer over sit sidste hav: Det Arabiske.

Derfor var opringningen fra agenten bag det afsluttende papirarbejde en anelse foruroligende:

Tolderne har aldrig før set et carnet. De siger også, at i henhold til regulativerne skal en bil eksporteres ud af landet fra samme havn, som den er kommet ind, lød det i dagens indberetning fra fronten.

Det var jo ikke decideret opmuntrende nyheder. Der er trods alt halvlangt tværs over Indien, og ovre i Mellemøsten ville Ellegaard og Co. nok komme til at stå længe og spejde ud over havet, hvis vi lige skulle et smut tilbage til Madras for at sludre med vores go'e gamle venner på det lokale toldkontor.

Ved de virkelig ikke, hvad et carnet er, spurgte jeg vantro.

Mig bekendt er det et af de ældste internationale tolddokumenter, der bruges til at sikre, at man fragter dyre toldbelagte ting ud af et land igen og ikke sælger dem til spotpris på det sorte marked.

Det er såmænd ikke så mange år siden, at journalister skulle fare rundt selv i europæiske lufthavne og lede efter godt skjulte toldkontorer for at få stemplet deres transportable PC'ere ind og ud af det medbragte carnet.

Uden at nævne navne kan det godt her så mange år efter afsløres, at indimellem var der enkelte, som glemte at tage ud til lufthavnen et halvt døgn før take off for at stemple deres maskiner ud.

Men toldere har som regel orden i tingene, så efter et vist stykke tid modtog aviserne jo helt automatisk en - ofte betydelig - regning fra et fjernt lands toldvæsen lydende på import af et stk. computer.

Så selv om inderne slet ikke ved, hvad et carnet er, vil selv et vellykket forsøg på at smugle en tonstung Toyota Landcruiser ud af landet næppe udløse fortjenstmedaljer eller hædrende omtale på Jyllands-Postens årlige generalforsamling.

Derfor står den på et solidt comeback for den ellers fremtidsramte eks-bureauchef. Iført jakkesæt og slips og bevæbnet med nypudsede visitkort, 15 engelsksprogede Explorer-brochurer plus et udvalg af de lokale Bombay-aviser med artikler og rockstjernelignende fotos af Explorer-mandskabet, drager den genopstandne bureauchef i dag på en ny ekspedition:

Forude venter de indfødte i Indiens papirjungle.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse