Sitemap | Avanceret søgning |

Hovedvej 17 unplugged

»Jeg fortsætter ad denne vej uanset, hvor den fører hen,« sagde Jan Lund Sir og susede afsted på smult nystrøget asfalt.

Publiceret 03-10-1999

Mangalore, Indien, lørdag den 2. oktober 1999

Det var teknisk set korrekt - men holdt ikke mange meter.

Den førte nemlig lige hen til en kæmpestor bunke sten, sand og grus, hvorigennem ingen passage var mulig.

Vi var en del udensogns trafikanter, som holdt foran bunkerne og spekulerede på, om de kunne forceres på mirakuløs vis.

Men nej - selv et bæltekøretøj ville have givet fortabt.


Hovedvej 17 unplugged (1)
Kaptajn Jan Lund sender hjem til hovedkvarteret fra et telefonskur

Så vi vendte kareten ligesom alle andre før og efter os og sjoskede noget skuffede tilbage igen efter at have forhørt os lidt om situationen. Dette var ganske rigtigt den nyeste strækning af National Highway 17. Den var bare ikke nået helt i mål endnu. Eftersom det vil ske i en forholdsvis nær fremtid, mente et par lokale vejvisere i solidaritet med vejmyndighederne, at det var omsonst ligefrem at skilte med, at vejen ingen steder førte hen.

De fleste vidste jo besked i forvejen.

Det lød jo rimeligt nok, så vi tog en returbillet, mens vi febrilsk rodede i parløren for - til senere brug - at finde sætningen: »Er denne vej eventuelt lukket 4 kilometer længere fremme?«

Men den stod der heller ikke.

Der står aldrig det, man skal bruge.

»Hvor står der for eksempel: Lad være med at stirre ind i kameraet?«, spurgte Mister Jacob og bladrede hidsigt i bogen, efter at være kommet i tanker om endnu et potentielt præmiefoto, der var blevet spoleret af aldeles uvedkommende ansigter.

Med sandalerne klistret fast i den flydende asfalt havde han netop stået omringet af nysgerrige midt på hovedgaden i Mahe og bakset med computere og satellitter på kølerhjælmen.

Highway 17 snor sig op langs Malabarkysten gennem et grønt og frodigt bountyland af kokospalmer. Lige et sted at slå sig ned. Det fandt portugiserne ud af allerede for 500 år siden. Og det har en forholdsvis stor procentdel af Indiens befolkning også regnet ud.

Highway 17 fra Kochi til Mangalore er 430 kilometers siksakken ad smalle og til tider endda meget hullede veje gennem større byer, småbyer og bebyggelser langs vejsiden.

Nogen motorvej i traditionel forstand kan den bestemt ikke kaldes. Men Highway 17 er ved at vokse op. Der er allerede kommet et par omfartsveje og enkelte steder er overfladen jævn. Engang vil denne vej blive et flot og effektivt stykke Indien. Der knokles overalt af asfaltarbejdende mænd og kvinder efter de traditionelle metoder med smeltning af tjære og asfalt over brændende bål ved vejsiden.

Det sætter en naturlig begrænsning for hastigheden.

Tempoet justeres også af jernbaneoverskæringer, tungt læssede lastbiler, trehjulere, scootere, krydsende køer og arbejdende elefanter. Highway 17 har det hele, og selvom vi har travlt og gnasker kiksene i os undervejs, tager turen alligevel ti timer.

Faktorernes orden er tilfældig. Facit bliver det samme. Gennemsnitsfarten bliver under 45 km/t i timen, når man en tilfældig efterårsdag kaster sig ud i Highway 17 - unplugged.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse