Sitemap | Avanceret søgning |

Rygepinde der smager af Indien

En beedi er en lille indisk rygepind, som i hvert fald i fordums tid blev rubriceret som cigaretter af det danske toldvæsen.

Publiceret 30-09-1999

Kochi, Indien, torsdag den 30. september 1999

Helt ærligt er der nu meget tobak i dem. De er rullet af et enkelt blad, der kan være tobak. Indeni ligger en anelse smuller, som i visse tilfælde også kan have en fjern fætter i tobaksfamilien.

Beedies er fattigmands-cigaretter.

Men de dufter en anelse af cigarer og smager faktisk meget godt og en hel masse af Indien. Der eksisterer i tusindvis af mærker. Selv foretrækker jeg Ganesh, der er opkaldt efter den snabelbærende hindu-gud af samme navn.

De koster ganske vist ofte en rupee mere pr. pakke end de billige konkurrenter.

Men til seks rupees (1 kr.) for en flot lyserød pakke med 25 er den økonomiske skade til at overse. Den enorme forskel på dem, der har, og dem, der ikke har, kan aflæses i markedet for beedies. Alle småkiosker og forretninger sælger dem både som hele pakker og enkeltvis.

Når beedien pludselig bankede på Explorers dør og krævede sin plads i dagbogen, er det fordi, vi kom kørende ned fra bjerget efter at have forceret en strækning klippestykker, som vistnok engang skal blive til en vej. Vi havde været helt deroppe, hvor de ikke bare sælger peber, men hvor det gror i folks haver og alle og enhver er sin egen lille pebergartner.

Nu skulle vi bare dreje til venstre i retning af den blågrå dieseldis for at få kontakt med de tonstunge osende lastbiler og busser, der er det sikre tegn på, at vi atter har fået kontakt med den civiliserede verden.

Men så var der sandelig optog og strejke. Vi måtte pænt holde tilbage og vente, mens der blev holdt en flammende tale i en skrattende højtaler. Alle butikker i landsbyens hovedgade var lukket i en sympatiaktion, og butiksejerne stod ude foran de nedrullede skodder med armene over kors og så rigtig vrede ud.

Om det har været i solidaritet eller af mangel på omsætning vil næppe nogensinde sive ud til en bredere offentlighed.

Senere sluttede processionen sig til en større demonstration. Tusindvis af kvinder marchere bag røde bannere ind til en stor plads i udkanten af Kochi. De fleste var medlemmer af beedie-arbejdernes fagforening og de var allesammen vrede.

Arbejdet med beedies er et typisk kvindejob, og industrien er en af de få, hvor fattige kvinder uden uddannelse rent faktisk kan få et job. Lavtlønnet ganske vist -men dog med en løn.

20.000 kvinder er blevet fyret siden staten Keralas Højesteret i sommer forbød rygning på alle offentlige steder.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere