Sitemap | Avanceret søgning |

Noget om elefanter

Når man sidder på en husbåd østen for solen og vesten for månen, kan der erhverves megen nyttig viden.

Publiceret 29-09-1999

Aleppey, Indien, onsdag den 29. september 1999

Vores forgængere har berettet om, hvordan man i en snæver vending redder minesprængte elefanter.

Men hvad gør man, hvis man bliver forfulgt af en i sandhed både sund og rask elefant, der er vanvittig af raseri og ikke tænker på andet (i det omfang snabeldyr tænker), end at trampe hver eneste livsgnist til aske?

»Man skal smide en af sine ejendele - ligemeget hvilken,« oplyser Benny, som har ført os ud i nogle kanaler og sumpe på et fartøj, der i princippet er træbåd med en stråhytte smækket ovenpå.

Benny - som faktisk hedder Benjamin - har kun sin kristne Gud og Skaber at takke for, at han kan sidde her i kulsorte nat og fortælle anekdoter om tilværelsen oppe i det vildtreservat, hvor han tilbringer det meste af sin tid.

»Nogen tror, at vilde elefanter er næsten ligesom de tamme - bare lidt vildere. Men de er helt anderledes og meget farlige dyr,« forklarer han.

Omringet af vandhyacinter, cikader, ildfluer og moskitoer og vandplasken fra ukendte skabninger får vi en lang historie, hvis pointer er, at vilde elefanter er kronisk nærsynede, har en formidabel lugtesans, bliver koleriske over ingenting og er mere muskler end hjerne.

Da den rasende elefant kom buldrende lige mod Benny, var hans første reaktion instinktiv: Han forsøgte at slå samtlige bestående verdensrekorder på sprinterdistancerne. Men elefanten er faktisk et rapfodet dyr og helt hæmningsløst ligeglad med, om der eventuelt skulle blive trampet et par udrydningstruede planter under fode.

Så det kan man godt glemme næste gang man står i situationen.

»Den var så tæt på, at jeg blev våd på ryggen af væske fra dens snabel. Jeg var sikker på at jeg skule dø. Men jeg fik flået mit pandebånd af og smidt det på jorden. Elefanten stoppede op og da jeg kigge mig tilbage trampede den tørklædet og kastede det op i luften,« fortalte Benny, mens vi sad med tilbageholdt åndedræt og takfuldt undlod at gisne om, hvilke slags væsker, der kan tænkes at løbe ud af elefantsnabler og plaske mod ryggen af flygtende mennesker.

Elefanten kan narres.

Med en tigeren er det helt anden og alvorlig sag.

»Man har ingen chance. Hvis den først får lyst til en, er man færdig,« analyser Benny nøgternt og tilføjer en anekdote om at par landsmænd, der blev forvandlet til tigerføde.

Selv er han en glad og optimistisk sjæl.

»Jeg var blevet trampet ihjel, hvis elefanten havde fået mig. Jeg kunne lige så godt have været død. Så for mig er resten af livet en gave.«

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dyr

Stednavne
Indien

Klassetrin
3.-6. klasse
7.-10. klasse