Sitemap | Avanceret søgning |

Krydderier som formue

Føniker, romere, kinesere, arabere, portugisere, hollændere og englændere har sat deres fodspor i Kerala.

Publiceret 28-09-1999

Kochi (Cochin), Indien, tirsdag den 28. september 1999

Nu er det så JP-Explorers tur.

Om end vi beskedent nok må se i øjnene, at langtidsvirkningen bliver knap så effektfuld.

Staten Kerela blev dannet i november 1956 med sammenlægningen af Malabar, Cochin og Travancore. Tre gamle prince-stater og britiske administrationsenheder med en vigtig fællesnævner: Sproget malayalam.

Seks måneder senere skrev Kerela verdenshistorie, da et kommunistisk parti for første gang kom til magten gennem et frit demokratisk parlamentsvalg og i øvrigt siden har regeret i flere perioder.

Fra tidernes morgen har Kerela været et laboratorium for nye ideer og menneskelig sameksistens. Her menes apostelen Thomas at være landet i år 52 og have grundlagt religiøse samfund (de syrisk kristne). Her eksisterede veletablerede jødiske samfund allerede i det tredje eller fjerde århundrede.

De specielle kinesiske fiskenet vidner om tidligere tiders forbindelser til Kina - ofte formidlet af de arabere som i århundreder havde monopol på den lukrative krydderihandel.

I den forstand, at det overhovedet giver mening at tale om en begyndelse, blev første kapitel i en epoke skrevet langs Kerelas milde kyster, i det frugtbare lavland og i de kølige bjerge.

På Malabarkysten skabtes ufattelige formuer på den krydderihandel, som i århundreder finansierede europæiske kongehuse, krige og nye kolonier. Arabernes herredømme blev brudt, da Vasco da Gama i 1498 sejlede den rigtige vej, mens Columbus i sin søgen efter præcis det samme navigerede forkert og først senere blev klar over, at »indianerne« burde have heddet noget helt andet.

Vasco da Gama døde i Kochi og blev begravet på kirkegården ved Sct. Francis kirken i 1524, men 14 år senere valgte portugiserne at fragte hans jordiske rester til Lissabon.

Denne Indiens ældste kirke ligger stadig herude i det gamle kvarter ved Fort Cochin ved siden af den jødiske synagoge og den hollandske kirkegård.

Og omkring verdens eneste børs for futures kontrakter på peber, i dag med elektronisk forbindelse til New York og andre globale finanscentre, hænger den søde og skarpe duft af krydderier i gader og huse -som den har gjort lige så længe, der har boet mennesker på dette sted.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere