Sitemap | Avanceret søgning |

Landevejens kammeratlighed

Exploren åd asfalt som aldrig før. Vi fræsede ud ad landevejen - og havde holdt en gennemsnitsfart på 55 km/t, da vi søgte ly for natten.

Publiceret 27-09-1999

Kochi (Cochin), Indien, mandag d. 27. september

»Det er ny rekord,« noterede Mister Jacob nøgternt.

En ung knægt står på ladet af en lille åben varebil. Han griner ekstatisk og vinker begejstret til os. Det tager simpelthen sin tid at cruise gennem Indien, selv når det går allerbedst. Småbyer, lastbiler, trehjulere og flittige bønder sætter en naturlig grænse for, hvor lange afstande der kan tilbagelægges indenfor et vist tidsrum.

Vi har stor forståelse for hans hæmningsløse livsglæde.

Manden i førerhuset har netop i sidste brøkdel af et sekund kastet varebilen ind foran en bus efter en -i konventionel forstand -rablende sindsyg overhaling. Lakken er formentlig blevet svedet af, da han på de yderste millimeter forhindrer bilen med samt dens besætning i at blive forvandlet til skrot mellem Exploren og bussen.

Men der er aldrig sure miner og faktisk en rigtig kammeratlig tone her på landevejen. Enhver kan jo komme til at hænge ude i trejde position under en overhaling i et uoverskueligt sving. Eller ligge på siden af en bus med sin tonstunge lastbil på uheldige tidspunkter -såsom når der kommer en modkørende 30 meter fremme.

Derfor er der en helt naturlig beredvillighed til at foretage drastiske manøvrer for at skabe åbninger til de uheldige. Af og til går trafikken helt i stå, mens en »uheldig« får lirket sit køretøj over i den rigtige vejside. Til andre tider klares problemet ved at bruge rabbatten som ekstra kørebane.

Engang imellem forcerer vi en høstak. Snedige risbønder har fundet ud af, at den tunge landevejstrafik er et velegnet gratis tærskeværk. Kornet spredes over kørebanen og kastes sidenhen op i vinden, når der er trukket tilstrækkelig mange hjulspor gennem bunkerne.

Fra de tørre sletter i det centrale Sydindien, er vi kørt ind i Kerelas risbælte. Her er masser af vand. Grønt og frodigt. De lune vinde skaber så gunstige betingelser, at afgrøderne står både høstklare og i vand til anklerne som nysåede grønne stiklinger.

Ud fra sidevejene oppe fra bjergene pruster tungt, tungt læssede lastbiler med brune sække. De slæber sig ud til dybvandshavnen i Kochi (Cochin) med deres last af ingefær, kardemomme, koriander, kommen, muskat -og peber.

Vi er omsider nået lige præcis derhen, hvor peberet gror.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse