Sitemap | Avanceret søgning |

Exploren har 100 dage hjem

Hjem til solide danske landeveje og dieselolie, der ikke skal spædes op med underlige væsker for forhindre mekanisk Delhi-belly - hvordan det så end udarter sig i det indre af en japansk Toyota landcruiser med engelske rødder.

Publiceret 22-09-1999

Bangalore, Indien, onsdag den 22. september 1999

Explorens ankomst til Danmark markeres overalt.

Nogen har måske hørt, at årsagen til alt halløjet natten til den 1. januar er, at mennskeheden indtræder i et nyt årtusinde.

Men tro ikke de kræmmersjæle og rejsebureauer, der prøver at lokke os til at købe en ekstra flaske champagne og spendere en formue på at se solen stå op over eksotisk stillehavsøer.

Den køber de i hvert fald ikke i Indien.

Nu er tidsregning i det hele taget en speget affære herude øst for Suez, hvor de fleste folkeslag og religioner sådan set har deres egen, men af høflighed og praktiske årsager tit vælger at holde sig til den vestlige.

Men hør bare, hvad Pankaj Sekhsaria skriver i The Hindu:

»Eksperter over hele Verden, og det omfatter United States Naval Oberservatories, USAs National Bureau of Standards and Technology og Royal Greenwich Observatory, har accepteret og adopteret den 1. januar 2001 som begyndelsen på det nye årtusinde.

Forklaringen er simpel. Der var intet år nul, fordi kalenderen faktisk indledes med år 1. Den 1. januar 2000 er således bare den første dag i det sidste år af det nuværende årtusinde.«

Når det har været manden magtpåliggende at gå inde i denne debat hænger det sammen med de delvis krakkede planer om et overdådigt nytårsparty for 20.000 mennesker på øen Kerguelen i den indiske øgruppe Nicobarerne, hvor solen skulle kaste sine første stråler over horisonten i det nye årtusinde kl. 0.00 GMT.

Det gør den dog samtidig over mange tusind kilometer lang strækning fra det indiske ocean til Ishavet, påpeger forfatteren.

Det store problem er at øen og dens vilde befolkning er totalfredet og uden nogen moderne faciliteter overhovedet (såsom toiletter). Der er adgang forbudt for udlændinge, og i hele historien er der kun givet en eneste dispensation -til en ekspert i en sjælden udrydningstruet fugleart, som kun lever på disse øer.

Så 20.000 feststemte turister på en gang var en stor mundfuld. Efter en storm af protester er gæstelisten blevet reduceret til 2.000 indiske gæster. Men som Pankaj Sekhsaria siger:

»Overraskende nok synes ingen at have opdaget, at det største problem er, at det er den forkerte solopgang.«

Men det er selvfølgelig, fordi han endnu har opdaget, at det virkelige centrum for festlighederne skal findes på Kongens Nytorv.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse