Sitemap | Avanceret søgning |

Kroppens sproglige signaler

»Ja selvfølgelig kan jeg tale kannada,« sagde den næsten forståeligt engelsk-talende tolk -og rystede energisk hovedet fra side til side.

Publiceret 17-09-1999

Chennai (Madras), Indien, fredag den 17. september 1999

Heldigvis kendte bureauchefen lidt til de indiske skikke, og selv om lydbilledet ikke ringede krystalklart, var tegnsproget ikke til at tage fejl af.

Det kan være en anelse forvirrende lige i begyndelsen, fordi så meget af vores kommunikation bygger på indlært aflæsning af kroppens sproglige signaler. Når det nu er sådan i Danmark, at en nikken med hovedet betyder ja og en hovedrysten betyder nej -ja så er det altså dømt til at skabe almindelige kropsprogsforvirring, at en inders rysten med hovedet betyder ja.

Situationen er lige så umulig, når man vinker farvel. En dansk farvelvinken bruges nemlig i Indien til at hidkalde (tjeneste)folk.

En kropsprogstolk ville sådan set ikke være af vejen, når man skal begå sig i fremmede lande. Men de hænger ikke på træerne. Selv tegnsprogstolke er faktisk sjældne beretter festivalfotografen, som er bekendt med situationen fra den nærmeste familie.

»Ikke engang en burger og en cola hedder det samme på tegnsprog rundt omkring i verden,« forklarer festivalfotografen tålmodigt den noget langsomt opfattende bureauchef.

Der er altså alle chancer for at gå galt i byen. Hvor mange gange har vi ikke allesammen oplevet at spørge en eller anden om vej -og så blive sendt i den stik forkerte retning. Måske er man bare uden at vide det stødt på mennesker, som er opdraget til at bruge nakken i stedet for pegefingeren til angivelse af retninger.

Så selv om den næsten forståeligt engelsktalende tolk har vanskeligt ved at udtrykke sig på de gamle koloniherrers modersmål skaber hans tilstedeværelse en vis ro. Han kan nemlig både læse vejskilte og sige ord på tamil, telugu, kannada, mayalam og marathi.

Det er de fem hovedsprog, som kun tales i de sydindiske delstater og som har vældig lidt med hinanden at gøre. Det er en myte, at alle indere taler engelsk. Nordpå er det helt galt. Generelt går det bedre hernede sydpå, hvor de forskellige folkeslag kæmper mod, at hindi får rang af nationalsprog.

Den indiske forfatning anerkender 18 officielle sprog. Derudover er der registreret 303 kendte sprog og dialekter.

Så vi nøjes med at studere de lokales kropsprog -og så i øvrigt råbe »hanji« (hurra -hvor det kører) med uforfalsket New Delhi-accent engang imellem, når et nyt problem er blevet løst.

Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?

Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.287.590 km2, og at befolkningen er på 1080 millioner mennesker?

Indien

Indien
Vidste du, at hovedstaden i Indien hedder New Delhi, at landets areal er på 3.287.590 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på hele 1,046 milliarder?

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Kultur

Stednavne
Indien

Klassetrin
7.-10. klasse