Sitemap | Avanceret søgning |

E-mail kun for de få

I disse dage, når kollegaer og venner derhjemme siger, at de lige skal se deres post, så tjekker de ikke postkassen, men tænder computeren og klikker via Internettet ind på deres elektroniske postkasse.

Publiceret 03-09-1999

Singapore, Malaysia, fredag den 3. september 1999

Elektronisk post - e-mail - bliver sikkert den måde vi økonomisk og teknisk mere privilligerede kommer til at kommunikere i det ny årtusinde. Men det kan meget nemt ske, at vi i bogstavelig forstand også vil tale hen over hovedet på størstedelen af Jordens befolkning.

Mindre end 180 mio mennesker har i dag adgang til Internettet, og selvom dette tal ifølge optimistiske prognoser vil stige til 300 mio i år 2000 er det stadig kun en ekslusiv brøkdel af verdens over 6 mia mennesker.

I Kota Baru i det nordøstlige Malaysia måtte vi bruge lang tid på at finde frem til det ene hotel, der havde en direkte high-speed konnektion til en IBM-kompatibel e-mail-server. (Nydansk logesprog for en telefonforbindelse til et elektronisk postkontor, der kan bringe forskellige elektroniske systemer til at tale sammen).

Malaysia er ellers et af de nyindustraliserede lande, der har satset mest på at gå cybervejen bl.a. ved at oprette såkaldte cybercafeer med en for pornografi og vestlig politisk demagogik censureret adgang til Internettet.

Og med den ny Multimedia Superkorridor, som vi besøgte forleden, vil Malaysia formentlig også være blandt de asiatiske lande, der klare springet ind i cyberalderen bedst.

Men tre uger med konstante problemer med få uforenelig IT-teknologi til at kommunikere med omverdenen såsnart vi var uden for vor rutes metropoler -Bangkok, Kuala Lumpur og Singapore har forstærket en lidt flov fornemmelse af, at cyber-globaliseringen på mange måder har samme imperialistiske træk som forne koloni-magters ensidige handelsudbytning af den ikke-hvide verden.

Hvis dette, vort næstsidste postkort fra Sydøstasien, var blevet sendt hjem med postilion og et frimærke i højre hjørne, havde De først kunne læse det på næste lørdag.

Men som cyber-privilligerede er vi nu i stand til at kommunikere hurtigere end jorden drejer rundt om sig selv.

Om det i grunden er nogen lykke kan en halvgammel logbogsfører godt blive i tvivl om.

Landefakta
Singapore
Singapore er en ø (plus 60 mindre øer) syd for den malajiske halvø og nord for Indonesien. Arealet er på 648 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Singapore.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Singapore

Klassetrin
7.-10. klasse