Sitemap | Avanceret søgning |

Explorer-team

"Tillykke Malaysia!" med de 42 år som selvstændig nation.

Publiceret 01-09-1999

Kuala Lumpur, Malaysia, tirsdag d. 31. august

Vi havde gerne været mere med i frihedsdagens festeligheder, når vi nu lidt uoverlagt var endt i Kuala Lumpur på nationaldagen.

Men vore maver var ikke stemt til fest fra morgenstunden, så vi fik ikke hele nationalparaden med.

Hen under aften, mens lysene tændes i de futuristiske skyskraberen på KLs skyline, mente vi, at maverne måtte kunne holde til, at vi festede mere med omkring de verdensrekordhøje tvillingetårne.

Med maver i pumpet tilstand er det dog sin sag at være nødt til at takke nej til et venligt tilbud om at smage på malayernes næsten forgudede yndlingsfrugt - den tornede, tykskallede durian.

Men "de har en smag, som at spise en sød hindbær-gele på et lokum," har Anthony Burgess et sted beskrevet disse stinkbomber, der afgiver så kraftig en lugt, at næsten alle hoteller har udstedt forbud mod, at gæsterne spiser durian på værelserne.

Vore afværgende undskyldninger blev modtaget med store grin. Malayerne ved udnærket godt, at deres underlige frugt ikke falder i mange vesterlændiges smag.

Det var straks vanskeligere at stå imod duften af nystegte satay - de små trækulsgrillede spyd med kylling, lam, svin,- eller oksekød i småbidder, som er sydøstasiens svar på vore uniformerede hamburgere.

Har man ikke spist satay på en rejse i Østen er man gået glip af en lækker smagsoplevelse. En malaysisk sataymarinade kan f.eks. bestå af 1 kop usødet kokosmælk, 2 spsk rød karry-pure, ½ kop jordnøddesmør, ½ kop kyllingefond, ½3 spsk brun farin, 2 spsk. tamarindesaft, 1 spsk. fiskefond og 1 tsk. salt.

Det kan gøres lidt lettere i et dansk køkken, mener Singaporekorrespondenten: 6 fed knuste hvidløg, 2-3 finthakkede chili, 6 spsk mørk soyasovs, 1½ spsk citronsaft og 2 spsk kogende vand. Smagen er forskellig - men det er verden sandelig også.

Landefakta
Malaysia
Vidste du, at landet består af Vestmalaysia på halvøen syd for Thailand samt delstaterne Sarawak og Sabah på Borneo? Hovedstaden hedder Kuala Lumpur.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
Madopskrifter

Stednavne
Malaysia

Klassetrin
7.-10. klasse