Sitemap | Avanceret søgning |

Morgenkaffe med generalerne

I dag skulle have været den helt store gangsterdag, hvor vi fra helikopter skulle jage narkosmuglere ved grænsen til Burma - sammen med to af Thailands øverste generaler.

Publiceret 26-08-1999

Jologgto, Thailand, onsdag den 25. august 1999

Og dagens startede da også perfekt - selv om det kun blev til knap fem timers søvn, før vi blev hentet af en militær pick-up. Og ude på kasernen blev vi modtaget med åbne arme af de to generaler - en to-stjernet general med ansvaret for koordinering af hele narkoindsatsen i det nordlige Thailand - og en fire-stjernet general fra Thailands øverste forsvarsledelse.

Vi blev bænket ved morgenbordet med en general på hver side og frygtede det værste. Hvem har ikke hørt om de grusomme generaler i lande som Uruguay eller Uganda, der hader journalister og fotografer og helst torturerer dem til døde. Men de to fyre tog os med storm - og lagde ud med både humor og barsk kritik af såvel magthaverne i nabolandene som den store allierede USA.

Desværre viste vejret sig i dag fra sin værste side med tungthængende skyer og kraftig regn. Derfor turde de høje herrer ganske enkelt ikke tage os med på dagens patrulje - af frygt for at VI skulle komme galt afsted. Og som den fire-stjernede general forklarede, ville helvede bryde løs, hvis et medlem af Thailands forsvarsledelse faldt ned med en helikopter på grænsen til Burma -sammen med en flok danske journalister.

Da vi slukørede forlod kasernen, traf vi i øvrigt en variant af Panamas tidligere leder general Noriega - en lille fyr med store ar i ansigtet som tegn på en særdeles voldsom fortid - og i øvrigt ansvarlig for forsvarets efterretningsvæsen. Ikke lige en fyr vi havde lyst at blive uvenner med.

Ellers blev dagen endnu engang præget af vores nye veninde - hunelefanten Motala. Hele dagen fulgte vi hendes skæbne i direkte TV-udsendelser. Og i skrivende stund tyder det på, at lægerne muligvis kan redde det meste af hendes ødelagte fod. Nye røntgenbilleder viser, at knoglerne er intakte - så det kun er tæerne, der skal amputeres. Den 38-årige elefant er ellers gjort klar til operation. Hun er hejst op i en gigantisk slynge, hvor hun kan hænge, mens lægerne fjerner de ødelagte benstumper. Vi holder - sammen med alle thailændere -vejret indtil den endelige operation i morgen.

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Thailand

Klassetrin
7.-10. klasse