Sitemap | Avanceret søgning |

På sygebesøg

Midt i reportagerne om fattigdom og døende mennesker måtte vi i dag tage på sygebesøg.

Publiceret 25-08-1999

Lampang, Thailand d. 24 august 1999

Det var ikke noget almindeligt sygebesøg, patienten var nemlig en dame i supersværvægts-klassen. Tilmed meget syg -og hun så ikke ud til at blive det mindste begejstret for vores - og den halve thailandske presses -nyfigne besøg.

Men at se et af verdens største dyr stå totalt hjælpeløst - bundet fast til et rækværk med en kraftig jernkæde og med sit ene ben hængende i laser -kan få stærke følelser frem i selv den mest benhårde, gamle krigskorrespondent, reporter eller fotograf.

Da vi første gang hørte om den uheldige elefant, der havde trådt på en mine i Burmas jungle, betragtede vi "historien" som lettere kuriøs. Men vi blev alle grebet af medfølelse ved at se hunelenfanten Motala stå på tre ben på sit sygeleje.

Vi var heller ikke ligefrem stolte på standens vegne over alle de mange kollegaer, der også var kommet for at raportere om den minesprængte patient.

Det eneste den stakkels elefant trængte til var fred og ro - og et nyt ben.

Vores medfølelse med den lidende hunelefant var så stor, at den gamle krigskorrespondent, strak vi var tilbage på hotellet, satte sig til tasterne og skrev den mest rørende reportage om elefanternes overlevelsesproblemer i Thailand. Mange kolleger og venner vil sikkert være dybt forundrede over, at det netop var ham, der blev så optaget af elefanternes miljøproblemer.

Men sådan kan det gå, når man får nærkontakt med virkeligheden.

Efter besøget på sygehuset var vi ganske enkelt nødt til at tage ud og se, hvordan elefanterne klarer sig efter at være omskolet fra tømmeslæbere til turistunderholdere. På elefant-centret blev vi sammen med en flok andre lige så oplevelseslystne turister stablet op på en flok elefanter - to på hver.


HØJT TIL ELEFANT
Exploratørene gør klar til udflugt på elefantryg

Den gamle og nordmanden måtte dele en elefant, mens Lars blev bænket sammen med en lille, sød japaner i fjervægtsklassen. Og så gik det ellers op og ned af bjergsider og gennem rivende floder.

På det lille sæde på ryggen af en elefant fungerer en tynd snor som sikkerhedssele. Men når det går stejlt op eller ned, falder man af, hvis man ikke passer på. Og Lars måtte flere gange gribe den lille japanerinde på vej ud over snoren, mens Nystrøm og nordmanden pænt måtte holde hinanden i hånden.

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Thailand

Klassetrin
7.-10. klasse