Sitemap | Avanceret søgning |

TV er Gud

Thailand har to guder. Buddha og fjernsynet.

Publiceret 24-08-1999

Chiang Mai, det nordlige Thailand, mandag d. 23. august

Buddha er den officielle, som alle nærer dyb respekt for, men fjernsynet ser ud til at have erobret endnu flere tilhængere - og dermed en endnu større magt.

Da vi i dag udslidte kom hjem efter en hård reportagetur ud i junglen, trængte vi forfærdeligt til at sidde ned og nyde en kold øl. Vi gik ind i baren og bestilte vores øl. Tjeneren kom med øllene -og fjernkontrollen til TV'et.

Så kunne vi hygge os med en thalandsk sæbeopera eller zappe rundt mellem reklamefinansierede quiz-programmer.

Senere på aftenen sad vi i hotellets restaurant og spiste. Et lokalt band overdøvede diskret knivtøjets klirren hen over talerkenerne, som i de gode gamle dages søndagskoncerter i radioen.

Men pludselig blev de ellers udmærkede musikere bedt om at pakke sammen og slukke for elektronikken, for nu kom der fodbold i fjernsynet. En ordinær ligakamp mellem Manchester United og Arsenal - spillet over 10.000 km på den anden side af kloden.

Overalt i Thailand kører fjernsynet i døgndrift.

Hvad enten man bevæger sig rundt i Bangkoks fattigste slumkvarterer eller sidder på en pænere restaurant, fungerer fjernsynet som et tempel.

Alle har et fjernsyn.

Og alle steder kører det i døgndrift.

På vort lille hotel i Lop Buri var lobbyen indrettet helt ude på gadens på fortorv med lækre lædermøbler og et lille bord. På væggen hang fjernsynet og kørte uafbrudt i de 33 timer, vi tilbragte i byen. Lobbyen fungerede ganske enkelt som samlingspunktet for folk i hele kvarteret.

Da vi tidligt om morgenen forlod hotellet, snorksov en ung fyr i en af sofaerne - uforstyrret af en meget højrøstet TV-udsendelse.

Og under vore besøg i Bangkoks slumkvarterer så vi flere fjernsyn og TV-antenner, end der findes i en almindelig dansk provinsby. Folk i slummen kan leve uden penge og med skidt og møg, rotter og vilde hunde overalt.

Men åbenbart ikke uden et fjernsyn.

Nu kan vi snart de illustrerede udgaver af nationalmelodien og kongesangen -thailandske TV-stationers svar på de besværlige pausefisk, dengang Otto Leisner vendte plader i Danmarks Radios uskyldsrene TV-monopol.

-

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Thailand

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse