Sitemap | Avanceret søgning |

Nat med terror

To gange om dagen går livet i Thailand i stå som et still-billede på videoen: Tuk-Tuk-ekvilibrister, søvnige dragere, småstressede forretningsfolk, pludrende småbørnsmødre, soldater, selv de utilnærmelige saffran-farvede buddhistiske munke, alle står de stille, når nationalmelodien skrattende toner ud fra banegårdens højttalere.

Publiceret 23-08-1999

Lop Buri, Thailand, d. 22. august 1999

Efterlevende det thailandske ordsprog »når du besøger et land, hvor folk blinker med øjene, må du også blinke med øjnene,« satte rygsæk-holdet også skyndsomt satellit-telefon og andre løse dele fra sig og stod respektfuldt stille til den sidste tone igen satte gang i banegårdens livlige pulsslag.

Nationalmelodien spilles fra alle offentlige bygninger to gange om dagen, kl. 8 om morgen og kl. 18 når solfaldslyset farver alt mere gyldent.

I Lop Buri mødte vi et turnerende børneteater, og inden dukkeførerne tog de lykkeligt medlevende børn med på abekongens mytologiske eventyr, blev Thailands svar på » Kong Christian« afspillet på et bånd. Som den bliver det i alle biografer og teatre før hver forestilling.

Vi kørte med nat-ekspressen fra Lop Buri mod Chang Mai i nord, og mens de to unge sov sødeligt fra de bumpende hjul og slingrende spor, kæmpede holdets »old-timer« hele natten en ulige kamp mod en selvmorderisk mosquito, der havde benyttet en lille trækluge i vinduet til at undslippe regnen udenfor.

Adskillige eskadrer af kamikaze-insekterne havde styrtbombet os på perronen, mens vi i den drivhus-fugtige tropeaften ventede på tooget, og vi havde igen diskuteret de tre forskellige pille-kure til forebyggelse af malaria, vi havde fået ordineret af tropemedicinerne på seruminstitutterne i Oslo, Århus og København. Må tiden vise, at de alle virker.

Det krapyl, der nedrigt havde fundet ind i sovevognen havde i hvert fald nerve til at bide Nystrøm i næsen, der i forvejen ikke var uden lighed med en knoldet kartoffel.

»Men bare vent,« mumlede den gamle søvndrukken ved morgenkaffen til de elskværdigt, grinende rejsefæller.

»Det bliver jer, de kommer efter næste gang!»

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Thailand

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse