Sitemap | Avanceret søgning |

Some don't like it hot

Thai-mad kan være endog meget stærkt.

Publiceret 21-08-1999

Lop Buri, Thailand, fredag den 20. august 1999

Gøglerkongen med gummiansigtet på Dyrehavsbakken var blevet misundelig, hvis han havde set de akrobatiske ansigtsbevægelser Lars From vred af sig, efter at han havde bidt eftertrykkeligt i en rød chilli.

Han syntes på nippet til at ryge op gennem loften med eksplosions-flammerne stående ud af den hvidglødende mund. Først efter adskillige glas iskold vand fik han kontrol over vejrtrækningen, men han lod resten af de »spicy shrimps« stå .

Some like it hot; Lars do not.

Vi har stadig til gode at få udforsket det thailandske køkkens mere delikate sider. Et grilstegt frikadellespyd på et gadehjørne, en rosti (tynd pandekage med grøntager) på et andet, og ellers khao niew -løse ris hældt over med diverse sovse og toppet med enten kylling, gris, rejer eller grøntsager har været menuen.

Men vi blev helt stolte, da vi en guidebog læste, at thailænderne ikke går så højt op i faste spisetider, som familie-danskeren, men mere hælder til »lidt men ofte.« På det område er vi blevet kulturtilpassede.

Og søde Miss Moneypenny kan godt begynde at klappe i sine små hænder. Vore bilag er små. De »spicy shrimps« med isvand og kaffe til tre mand -inclusiv to ekstra flasker vand til Lars -kostede tilsammen 200 baht; en flad halvtredser.

Hjemme i Bergen skal vor norske billedatlet have listet et bilag igennem for den dyreste fremkaldelse af en film, han i sit liv har været ude for.

Med kun een åben fotoforretning i Lop Buri, kongefamiliens sommerhovedstad fra dengang Thailand endnu blev kaldt Siam 150 kilometer nord for Bangkok, var der ikke noget valg: »1200 baht, tak!« -godt 220 kr. for en fremkaldt rulle film.

Sig så ikke, at vi ikke har fælles multi-etniske kulturtræk: Monopol-kapitalismen er ens kloden rundt.

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Thailand

Klassetrin
7.-10. klasse