Sitemap | Avanceret søgning |

Vi samler på de små børns smil

Bliver verden ikke dummere for hver dag?

Publiceret 20-08-1999

Klong Toey, Bangkok, torsdag d. 19. august

Måske ikke, men når man selv lige har trådt tumpedumt i lagkagen, er det altid en trøst at læse eller høre om andre, som har klodset endnu mere i det.

Kvægavlere og campister i Arizona, allerede rasende over, at en flok mexicanske ulve er blev genudsat i naturen efter at have været udryddet i hele USA i næsten et århundrede, har fået meget større bekymringer -elefanter.

Ja, thailandske elefanter, som dyreglade naturalister i fuldt alvor vil have lov til at udsætte i the wild southwest som surrogat for mammuterne og dinosaurerne, der herskede i det område for 10 mio år siden, før de døde ud for omkring 13.000 år siden.

»Det er da vist godt Explorer-cruiseren har været gennem Arizona. Den ser allerde ud som om den er blevet trampet ned af en flok vilde elefanter,« lød det ved morgenbordet fra vores norske fotograf.

Han har en god del af sin bagage lastet ned i vores hvide elefant boltet inde i en container på et skib på vej uden om Malayisia-halvøen til Indien.

Vi har nu i tre dage rendt rundt i Bangkok som møl om lampelys, der let som ingenting brænder vingerne. Det slider. Det sammen gør sprogforbistringen, når vi uden tolk skal forsøge at forklare en taxi-chauffør, hvor vi vil hen. Nystrøms gamle spejder-kortlære har et par gange ledet en måløs chauffør og bagsæde-holdet rundt om de rigtige hjørner.

Vore vanskeligheder med at forstå hinanden øges selvfølgelig af, at vi er fremmede som konfronteres med en verden, hvis indre mekanik vi ikke forstår. Og samtidig påvirkes vi hele tiden af oplevelser, der sommetider bekræfter, sommetider kuldkaster, hvad vi har tænkt og læst.

I slummen kan man godt få afløb for alle sine fordomme om, at de fattige indbyggere har mistet følelsen af, at morgen vil blive en bedre dag. Men som Nis Petersen skriver i et af sine digte kan man samle på små børns smil alle steder.

Ingen steder har vi mødt flere livsbekræftende smil end i Klong Toeys havneslum.

Oplivede og målsatte kan vi i morgen rejse videre mod nord.

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Thailand

Klassetrin
7.-10. klasse