Sitemap | Avanceret søgning |

Om at hilse på thai-manér

En af de mest elegante hilsemåder er thailændernes wai. Som indernes namaste udføres wai ved at presse hænderne fladt sammen og holde dem med fingerspidserne opad lige under hagen. En bøjning så ansigtet let rører ved tommelfingrene fuldender akten.

Publiceret 18-08-1999

Bangkok, Thailand, onsdag den 18. august 1999

Den respektfulde hilsen demonstrerer som det vestlige håndtryk, at hånden er uden våben. Men modsat håndtrykket, som vi opfatter som et tegn på ligeværdighed, udtrykker wai ofte en social og kulturel distance.

Det er altid den yngste, der udfører den første wai, men det afhænger af den sociale orden om den bliver besvaret. En ældre person forventes således ikke at wai til et barn, kongefamilien gør det kun til buddhistiske munke, der åndeligt ophøjede som de er i dette land, ikke wai'er nogen dødelig.

De fleste tuk-tuk og taxi-chauffører har ignoreret os på bagsædet, men ingen har ignoreret Bhudda. Under deres frygtløse slalomkørsel har de sluppet rattet og en kort stund bragt os i nerverystende livsfare, mens de sendte et forbifarende wai til den i fire verdenshjørner stirrende Buddha eller andre af hellighedens imitationer.

Thailandske børn har lært det mangfoldige wai før deres første fødselsdag. Der flere wai for goddag, mindst en halv snes for tak og endnu flere til at bede om forladelse.

De sidste øver vi os mest på bag lukkede døre. Som »hej med dig»-skandinavere er wai ikke vores mest naturlige omgangsform. De indviklede regler gør os perplekse, men vi vil så nødig støde vore venlige værter.

Men det er lidt svært at forstå, hvorfor man ikke får et wai fra en servitrice, der lige har fået drikkepenge. På den anden side, hendes vidunderlige smil som fuldendelsen på en ubeklagelig service er vel også mere værd mellem dødelige.

Taxi-chauffører waièr absolut ikke fremmede. Det har de en overleveret tilladelse til fra den gang tuk-tukèns motor var en mand. Den kvikkeste chauffør, vi har mødt, kunne nu godt at givet et wai, efter at vi havde skaffet ham hans kørekort tilbage ved at stikke ham 50 baht (10 baht) fra bagsædet til at betale fartbøden på stedet.

Han trak aldrig beløbet fra den aftalte pris, men hans brede smil blev hængende i bilosen længe efter, som var det Katten fra lille Alices spejlverden, vi havde kørt med.

Landefakta
Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Thailand
Det thailandske hovedland ligger mellem Burma, Laos og Cambodia, mens en sydlig landtange løber ned til Malaysia, med Andamanhavet og Thailandbugten på hver sin side.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Kultur

Stednavne
Thailand

Fag
Geografi

Klassetrin
7.-10. klasse