Sitemap | Avanceret søgning |

Indenfor i kulden

»Mine briller dugger,« sagde dronningen, og bureauchefen troede et kort sekund, at hun var blevet rørt til tårer over hans generøse tilbud om at bære sine egne kufferter.

Publiceret 14-08-1999

Hong Kong, fredag den 13. august 1999

»Det gør mine også,« udbrød oliebaronen og gennemhullede dermed den teori.

Det var den tunge fugtige varme, der fik droningen og baronen til at se Hong Kong gennem et tågeslør.

Nu kunne man godt tro, at når det ligegodt var så varmt, ville det være gak i låget at slæbe rundt på pelshuer og uldne sweathre, selv om det tilrådes i de fleste guidebøger (i hvert fald det med sweathrene).

Men i Hong Kong tager man tøjet på og går indenfor i kulden....

Kolde vinde af sibeirisk styrke strømmer ud fra airconditioneringen allevegne i resturanter, butikker, arkader og offentlige kontorer. Fra gadens sauna trasker man ind i et køleskab med vindstyrke syv.

»Termostatet på mit værelse stod på 15 grader,« noterede dronningen sammenbidt.

Trekløveret frøs med anstand under visitten i cafeen på det berømte og trods alt kun lettere afkølede Peninsula Hotel. Her holder rollsroycerne skødesløst parkeret udenfor, og her er high tea stadig hittet på cafeens spisekort fredag eftermiddag.

»Man skulle have levet i kolonitiden,« sukkede dronningen, da en hvidklædt lakaj marcherede gennem lokalet med en klokke bimlende diskret nedenunder et skilt, hvor den tilsyneladende sporløst forsvundne Ms. Butler blev efterlyst.

»150 kr. for en kop the,« udbrød bureauchefen forfærdet og bestilte omgående en italiensk karamelsodavand til en halvtredser. Baronen sprang på en gang »tea for two,« men syntes, der gik lidt for lang tid, inden rosinsandkagerne dukkede op:

»Peninsula er nok ikke hvad det har været, efter at kineserne har taget over,« sagde han sylespidst og kastede sig alligevel ud i et forvirret forsvar for prisniveauet.

Kort forinden var hans finansielle balancenerve gået i krise.

Baronen var gået fallit.

Hæveautomaterne hævdede, at han i ugens løb har brugt sine egne og hovedparten af Norges samlede valutareserver og nægter at spytte flere penge ud før tidligst på mandag.

»Er det i morgen vi skal på casino i Macao,« spurgte han henkastet, og denne gang duggede brillerne af forventningens glæde, da der blev nikket bekræftende fra de to andre.

Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kina

Klassetrin
7.-10. klasse