Sitemap | Avanceret søgning |

Lovens lange arm

Den kinesiske chauffør hævdede hårdnakket, at han afpassede hastigheden efter forholdene og i øvrigt kørte pænt og fornuftigt.

Publiceret 10-08-1999

Suzhou, Kina, tirsdag den 10. august 1999

Men set fra bagsædet af Explorerens stand in og taget ud fra en strengt objektiv synsvinkel vil det være svært at bortforklare de 100 km/t og de kilometerlange overhalinger på den forkerte side af de fuldt optrukne linier.

Det lykkedes da heller ikke.

På de punkter var betjentene urokkelige.

Derimod var alle andre emner til fri debat, efter at køretøjet var blevet vinket ind til siden af lovens lange arm.

For eksempel bødens størrelse.

Nu kan det godt være en anelse vanskeligt for delvist japaniserede skandinaver som os at få alle detaljer med i intellektuelle diskussioner af denne karakter - på kinesisk. Og chaufføren afviste pure at fortælle, hvad det oprindelige krav lød på.

»Men jeg kom af med ti yuan,« sagde han med et snedigt smil, da seancen var overstået, og vi atter var på farten.

Hvor meget, det lykkedes ham at prutte prisen ned vil for evigt blive bevaret som en hemmelighed. Bureauchefen, dronningen og baronen kunne blot konstatere, at det havde kostet ham 8 kr. at begå forsyndelser, som ville have sendt dem selv i tugthus på livstid derhjemme.

Knapt var de kommet sig over denne sublime demonstration i handelstalent før de fik et nyt indblik i almindelig forretningsskik på et stort marked tæt på Suzhou.

»Hvor er de brugte biler mon henne?« spurgte baronen forvirret, efter at chaufføren havde sat bilen forholdsvis sikkert ned på landingsbanen.

Men der var slet ingen.

»Her i Kina sælger brugtvognsforhandlerne perler,« sagde dronningen koket og kastede sig ud i en forhandling med en af de lokale handelsmænd.

Bureauchefen syntes, det var noget underligt noget, at man ikke længere kunne se på folk, hvad de egentlig er for nogle. Brugtvognsforhandlere er perlegrossister og - skulle de vise sig - bondeknoldene er perlefiskere.

Risbønderne i Yangtze-deltaet er begyndt at holde østers. I smådamme og på oversvømmede marker hænger skallerne i snore under hvide korkpropper. Skaldyrene er nemme at passe, og så skal de bare have en håndfuld grus engang imellem for at producere de smukkeste ferskvandsperler.

Jo - i dag har de kinesiske bønder skam råd til at kaste perler for svin.

Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Kina

Klassetrin
7.-10. klasse