Sitemap | Avanceret søgning |

Varmt efterår

Efteråret ramte som et kølleslag.

Publiceret 10-08-1999

Nanjing, Kina, mandag den 9. august 1999

Bureauchefen svedte som en havnearbejder og dronningen var en tomatsalat fra et hedeslag. Temperaturen var 35 grader, og fra Yangtze og det omliggende lavland pumpede fugten op i den kvælende hede.

»I følge den kinesiske månekalender er det efterårets første dag. Men i dag er det den varmeste dag i år,« oplyste modtagelseskomiteen fra udenrigsministeriets departement i Nanjing.

På hans visitkort stod der Mr. China, men han så nu langt fra ud som sådan. Dronningen dristede sig til diskret at spørge bureauchefen, om det var en for hende ukendt gammel kinesisk skik at forsøge at lade næsehårene gro ud som en slags stødtænder.....

Det viste sig nu også, at vi ikke stod overfor den lokale titelkandidat til Mr. Universe. Det med China var i virkeligheden en tyrkfejl. Der skulle have stået Chian.

Med glinsende hud kiggede vi ned i Yangtzes grumsede vand uden at komme nærmere en afgørelse på et meget prekært spørgsmål.

»Du kan selv være farveblind,« vrissede bureauchefen til oliebaronen, mens de endnu engang diskuterede om vandet i verdens tredjelængste flod var gulligt eller brunligt.

»Det er i hvert fald aldeles mudret,« skar dronningen igennem.

Nanjing levede op til sit ry som en af Kinas tre bageovne. De to andre længere oppe ad Yangtze hedder Wuhan og Chongquing og er en anelse større bysamfund end provinsflækken Nanjing med sine 4,5 millioner indbyggere.

»Jamen, det er jo lige så mange som i hele Norge,« mumlede oliebaronen forskrækket.

Sorte skyer trak op i horisonten.

Tunge dråber splattede ud på knogler og kranier fra den nye udgravning. Drivende våde krøb exploratørerne i skjul indendørs mellem de meterhøje skeletbunker i »10.000 mands graven« i monumentet over ofrene for en af historiens værste massakrer.

I Nanjing gik livet videre.

Med regnslag over cyklerne pulsede trafikken hjemad i den blå time, mens cykelparkeringsvagten slog sin paraply op og ellers blev siddende.

Det regnede stadig, da de kørte ud ad byen.

Efteråret var kommet til Nanjing.

Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kina

Klassetrin
7.-10. klasse