Sitemap | Avanceret søgning |

I business-mode

»De koster kun 12 kr. stykket,« stønnede bureauchefen efter at have regnet lidt på kursen.

Publiceret 08-08-1999

Shanghai, Kina, søndag den 8. august 1999

Han kastede sig omgående ind i forretningen. Den lå ganske vist i en af Shanghais gamle gyder, hvor der blev solgt nøgleringe og lyserøde polyesterdamebenklæder på fortovet midt mellem grupperne af kortspillende mænd.

Men butikken var funklende ny og inklusiv et moderne kasseapparat. Så selv om priserne på CDer (og computerspil og film) vist må kaldes rimelige, så det meget tilforladeligt ud.

Bureauchefen havde ikke spekuleret længe over de 12 kr. for en CD, før han fik øje på »Michael Learns to Rock« på øverste hylde i afdelingen med de store internationale stjerner.

»Halleluja« - tænkte han og proppede straks to ned i kurven.

»Hvad vil du med sådan noget blødt populærmusik,« spurgte oliebaronen kritisk.

»Hør lige her'« svarede bureauchefen en anelse fornærmet:

»Det er fremragende rockmusik. Det her er det eneste danske band - og vi kan for den sags skyld tage både Norge og Sverige med - der virkelig er store herude østpå. De topper konstant hitlisterne i Indien og Japan og Kina og Thailand og alle mulige andre steder. Hvad skulle der nu være galt med dem?«

»Sødsuppepop,« hvislede dronningen og betalte sine 24 kr. for to klassiske udgivelser, som bureauchefen ikke værdigede et blik.

Baronen skulle ikke have investeret i noget. Han gik stadig og spekulerede over finansieringen af dén »Offshore Night Club«, som bystyret i Dalian har averteret til salg.

Bureauchefen funderede over, hvor mange tusinde CDer det mon var muligt at presse ned i håndbagagen. Til de priser ville han kunne udkonkurrere hele den danske pladebranche i løbet af en formiddag.

Cikaderne sang i vilden sky, selv om der ikke var et grønt blad i miles omkreds. Da dronningen opdagede, at kineserne køber de syngende insekter i små bambusbure, som de hænger udenfor deres vinduer, øjnede hun straks en stor importartikel.

»Men der bliver nok ballade med British Airways på grund af støjen,« sukkede hun og opgav indtil videre projektet.

Siden lykkedes det hende med hjælp af seks ekspedienter og et udpræget talent for kinesisk tegnsprog at indkøbe et modem til en havareret computer. Pris: 615 yuan = 500 kr.

»Det er halv pris,« sagde baronen og lignede en mand med en lys ide.

Inspireret af Shanghai er trekløveret kort sagt gået i business-mode.

Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kina

Klassetrin
7.-10. klasse