Sitemap | Avanceret søgning |

30 grader kold sommer

Shanghai oplever en kanonsommer. Det har simpelthen ikke været koldere i de sidste ti år.

Publiceret 05-08-1999

Shanghai, Kina, torsdag den 5. august 1999

»Normalt er det alt varmt til at holde ferie på denne tid af året,« forklarede tolken, mens sveden haglede af bureauchefen, som godt kunne få den ide, at det vel i virkeligheden var for varmt til at arbejde......

Men 30 graders celcius får de lokale til at nyde kulden. For som tolken tilføjede: »Det er 8-9 grader mindre, end det plejer.«

Hun så nu alligevel helt forskrækket ud, da oliebaronen gjorde mine til at kaste sig ud i en længere spadseretur iført sit nye dress. Det var trods alt for varmt med jakke udenpå skjorten, mente hun.

»Jeg må have et jakkesæt,« havde baronen erklæret, da det gik op for ham, at det var vigtigere at matche Shanghais unge businessmænd end at ligne prototypen på en europæisk pressefotograf fra modeverdenens socialklasse D.

Ud i natten stormede han, og der var ingen problemer med at nå det hele. Shanghais almindelige -og såmænd også de ualmindelige - stormagasiner lukker først ved 22-tiden.

Opløftet kom han hjem i et ternet jakkesæt, der var en baron værdig. Det samme havde betjeningen været. »På et tidspunkt var der fire ekspedienter omkring mig,« forklarede han og trykkede muntert et nummer på sin medbragte mobiltelefon.

Den var tavs som graven i Japan, hvor kun japanernes eget system fungerer. Men har nu fået et forrygende come-back i Kinas kommercielle centrum. Mens han kommunikerede med det meste af Skandinavien var det næsten ikke til at se forskel på baronen og de tusindvis af andre unge kinesiske businessmænd, der vandrer omkring i Shanghai med mobiltelefonen klistret til øret.

»Jeg har også fået nye sko,« indrømmede han, da dronningen undrede sig over, hvad det var for en knirkende lyd, der kom frem under hans skosåler.

I det hele taget har baronen nok fundet sit andet fædreland. At der stod »norsk laks« allerøverst på restaurantens menukort er måske ikke så bemærkelsesværdigt. Men han var ikke til at skyde igennem, da viste sig, at der fulgte norsk margarine med kuvertbrødet.

Norsk margarine og smør fra New Zealand.

Hvor er dansk margarineindustri og Landbrugsrådet henne i denne sag?

Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Kina

Klassetrin
7.-10. klasse