Sitemap | Avanceret søgning |

Fri af engelsk-virus

Oliebaronen har dristigt besluttet sig for at drage til Kina uden sit moskitonet.

Publiceret 04-08-1999

Kobe, Japan, tirsdag den 3. august 1999

»Det bliver der først brug for i Thailand,« udbrød han opstemt (og optimistisk). Så blev nettet ellers stuvet i Exploreren sammen med det øvrige grej og den firehjulede sendt til udskibning fra havnen i Kobe for at kunne stå parat til nye udfordringer i Thailand om et par uger.

Mens bilen krydser det Sydkinesiske Hav i en container, drager det delvist japaniserede mandskab videre til Shanghai i bevidstheden om, at det er en kompliceret operation at blive fuldblods japaner.

For eksempel taler både bureauchefen, dronningen og baronen glimrende engelsk. Men for at falde i med mængden på de japanske øer kræves en betydelig af-englishificering. En ny FN test dokumenterer, at japanske studenter placerer sig som nr. 181 af FNs 189 medlemslande i disciplinen engelsk-kundskaber.

Ja selv internationale shippingagenter på disse kanter har med stort engagement undgået at blive ramt af den globale engelsk-virus. Standhaftigt overlader de gæve mænd det til de kvindelige the-servitricer at oversætte de fungere som tolke, når der skal tales andet end japansk.

Det er måske indirekte derfor, at dronningen definitivt har besluttet sig for ikke konvertere.

»Hvis jeg havde været en mand, ville jeg gerne have været japaner,« siger hun med en anelse skarphed i stemmen. Efter konfrontationen med den løbske tyverialarm mener hun dog, at hun har gjort store fremskridt i japansk selvbeherskelse.

Bureauchefen har været i Japan så længe, at han næsten har større problemer med at være dansker. Men hans fødder kan stadig ikke være i japanske indendørstøfler størrelse lilleput, og trods megen øvelse og god vilje kan han stadig ikke hamle op med selv middelmådige indfødte bukkere.

Maden var nok det nærmeste trekløveret kom et identitetsskifte. Indrømmet: Der var kriser undervejs. De rå havsnegle og ditto blæksprutteben bliver ikke noget stort hit på morgenbordet i en rimelig overskuelig fremtid.

På den anden side var der ingen miner men tværtimod anerkendelse og lovord til tangsyndikatets sektionsleder, da han serverede spændende smagsprøver på stuvet tang fra syndikatets udsalg på havnekajen i Tarumi syd for Kobe.

Så træningslejren har på ingen måde været forgæves.

Men det vil nok kræve en hel del efteruddannelse at vedligeholde færdighederne.

Landefakta
Japan
Japan er en øgruppe med fire store og adskillige mindre øer. Arealet er på 377.812 kvadratkilometer, og hovedstaden (beliggende på øen Honshu) hedder Tokyo.
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Japan

Klassetrin
7.-10. klasse