Sitemap | Avanceret søgning |

Ja, ja, ja nu kommer jeg

Det er udsigten til at komme japanertynde hjem, som har reddet dagen.

Publiceret 31-07-1999

Tokyo, Japan, fredag den 30. juli 1999

En cocktail af japansk morgenmad, varme bade og en uønsket debut som bilmekanikere har fået kiloerne til at rasle af.

Mens den kulsorte nat er ved at sænke sig over Shimoda, er vi efter timers seje overvejelser nået frem til, at det nok alligevel har været ok at være japaner i dag.

Men det er bedst at være japaner efter klokken 12.00.

Især når man, som explorerholdet, er indlogeret på en ryokan -et traditionelt japansk gæstehus.

En japansk dame vækkede os ved daggry ved at åbne rispapirdørene ind til vores kammer, og så blev hun stortalende og storbukkende simpelthen siddende i døren, indtil vi stod op.

Bureauchefen -på japansk kun tiltalt »Lundo-San« -forsøgte sig med det gamle teenage-trick: »Ja, ja, nu kommer jeg.« Men til ingen nytte.

Tre søvndrukne exploratører blev myndigt gennet ind i det tilstødende rum, hvor morgenmaden stod klar.

Så vågnede vi.

Japanerne kickstarter dagen med noget lidt andet end havregryn og rundstykker.

Istedet fik vi serveret tørret, saltet fisk, krepsebouillon, rå fiskebabyer, syltede grøntsager plus en hel del andre sager, som ikke lod sig identificere.

Den morgenmad blev vi ikke fed af. Og efter en tur i Ryokanens varme bade, hvor vandet kommer direkte fra underjordiske kilder, kunne bureauchefen glædestrålende meddele, at han havde tabt et kilo.

Men glæden blev kort.

Et simpelt batteriskifte i Explorer-bilens tyverialarm udviklede sig til teknologisk terror. Bilen blev helt utilnærmelig. Og selv om vi alle bukkede venligt til den japanskdesignede Toyota, ville den ikke åbnes, uden at den lavede et helvedes spektakel.

»I skal bare åbne bilen, hive radioen ud og klippe ledningerne bagved over, så stopper alarmen,« lød beskeden fra vores forbindelsesofficer i Toyota Danmark.

Men tre timer senere var alarmen stadig sat til.

Men vi havde til gengæld under vejledning fået pillet de meste af indmaden ud, fjernet en forskærm og hevet diverse ledninger under motorhjelmen fra hinanden.

Til glæde for de mange ferierende japanere og hotelejeren, har vi fået bilen til at holde kæft. Til gengæld kan den ikke køre.

Den norske oliebaron ser ikke ud, som om han er ved at falde i svime over dansk teknologisk kunnen.

I morgen gør vi endnu et forsøg.

Ellers må vi og Explorerbilen bosætte os i Shimoda.

Landefakta
Japan
Japan er en øgruppe med fire store og adskillige mindre øer. Arealet er på 377.812 kvadratkilometer, og hovedstaden (beliggende på øen Honshu) hedder Tokyo.
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Japan

Klassetrin
7.-10. klasse