Sitemap | Avanceret søgning |

I lære som japaner

Lise Skov mener, at hun nok har været en smule japansk lige fra fødslen. I hvert fald føler hun sig meget japansk nu efter ti år i Japan med japansk mand og to børn.

Publiceret 26-07-1999

Tokyo, Japan, mandag den 26. juli 1999

»Måske er det fordi, jeg kommer fra Bornholm. Det er jo også en ø,« filosoferer hun hjælpsomt for at indgyde Exploratørerne nyt mod i processen med at uddanne sig til japanere.

Og sandt for dyden.....

Efter få døgn i skyggen af Explorer-fartøjets overflødige jerrykander og rustne vandbeholdere spores allerede betydelige fremskridt.

Den norske oliebaron hentede uden at ryste på hånden en tallerknen med en grå substans ned fra transportbåndet under det daglige træningspas til styrkelse af sushi-musklen. De aflange smattede gråmelerede genstande var omhyllet med tang. Alt undtagen de små sorte øjne lignede kontaktlim.

»Jeg ved det ikke, men det er i hvert fald fisk,« bekendtgjorde han begejstret, da de øvrige Exploratører bekymret spurgte om vovehalsen anede, om vi befandt os indenfor dyreriget, planteriget eller mineralriget.

Baronen havde endda allerede tidligere på dagen gjort sig fortjent til den store Tokyo-medalje i sølv ved heltemodigt at indkøbe (og siden fortære) en bento på undergrundstationen i Ueno. Mennesker, der er knap så tæt på at forvandles til japanere, bør vide vi her taler om en præfabrikeret japansk madpakke, som kan indeholde hvad-som-helst og sælges på stationer eller på gadehjørner i kontorernes frokostpauser.

Japaniseringen af Dronningen af Christiansborg tog også fart. Flere gange demonstrerede hun overlegent sit velkendte uudgrundelige Margrethesmil, mens hun bukkede på livet løs foran enhver forbipasserende japaner.

Hun mumler også noget om at være høflig og ikke genere andre med sine skriverier.......jo det går sandelig fremad.

Bureauchefen gør knap så synlige fremskridt. Hans fødder kan stadig ikke være i de dværgagtige tøfler, som erstatter skoene, så snart man inviteres indendørs. Med røde ører må han også indrømme, at han endnu ikke mestrer kunsten at sove stående i S-toget med hånden krampagtigt knyttet om håndtaget i loftet, som flere af de lokale elegant demonstrerer under Exploratørernes udforskning af det japanske banenet.

Den kloge fr. Skov, som til daglig knokler for at banke lidt dansk ind i hovedet på skoletrætte studerende på Tokai University, beriger dog bureauchefens intellekt med en dybere indsigt i den japanske kalender.

Vi befinder os officielt kun i år 11, fordi japanerne regner årstal i forhold til, hvor lang tid den siddende kejser har regeret.

Spørgsmålet er, hvordan en ægte japaner vil tackle det stærkt opreklamerede årtusindskifte. Desværre er ingen af os nået så langt i uddannelsen, at vi kan give et fyldestgørende svar -endnu.

Landefakta
Japan
Japan er en øgruppe med fire store og adskillige mindre øer. Arealet er på 377.812 kvadratkilometer, og hovedstaden (beliggende på øen Honshu) hedder Tokyo.
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Dagligliv

Stednavne
Japan

Klassetrin
7.-10. klasse