Sitemap | Avanceret søgning |

Bye, bye, Alaska

"Det hele drejer sig om at være en god rejsende: Vær selvsikker, vær åben, vær nysgerrig, vær fordomsfri,. Og så skal man være en smule fanden-i-voldsk," filosoferede Ulveman ved lejrbålet ude i vildnisset, mange mil fra lyden af andre levende væsener.

Publiceret 12-06-1999

Anchorage, Alaska, lørdag den 12. juni 1999

 Bortset fra odderen, der larmede i sin hule i skrænten under os ned til floden Litnik på øen Kodiak 400 km. ud for Alaska´s fastland.


LEJRBÅL - Ulveman, Jørgensen og Stroyer filosorer omkring lejrbålet midt i vildnisset

Frygten for at møde et velvoksent eksemplar af verdens største Alaska-bjørne ude i mørket, sad stadig dybt i os alle.


LEJRBÅL
Ulveman, Jørgensen og Stroyer filosorer omkring lejrbålet midt i vildnisset

Overfor disse kæmpebamser er der i sidste ende kun tre gode råd: Kravl op i et træ, spil død, eller slås som en gal, hvis den angriber.

Explorer-ekspeditionen gennem Canada og Alaska nærmer sig sin afslutning, og holdet opridsede i denne sene nattetime resultatet således:

Vi har nu gennem en måned har opsøgt diverse mennesketyper lige fra computernørder til guldgravere og lykkeriddere.

Alle tre kategorier har været rigt repræsenteret: De gode, de onde og de virkelig grusomme.

Den første kategori har dog været i klart overtal, ligesom den - heldigvis - har været for de øvrige Explorer-ekspeditioner gennem Europa, Afrika, Sydamerika og det øvrige USA.

Udover konstant at prøve kræfter med nye eventyrere, nye vagabonder, nye direktører og nye tankpassere undervejs, byder en Explorer-ekspedition også på store interne sociale og arbejdsmæssige udfordringer.

At tre kolleger fra hvert sit hjørne af en stor landsavis pludselig skal fungere som et produktivt team 24 timer i døgnet igennem mere end en måned i en bil med tre sæder, er i bund og grund et stort eksperiment: At finde ind til sig selv og derfor at turde være åben overfor de andre, selv i pressede situationer. At turde erkende, at man ind imellem er hundeangst. Det er også en del af den faglige udfordring.

For os alle har denne ekspedition været en unik oplevelse for livet.

Explorer-bilen er nu på vej mod nye eventyr. Men den er først på vejen igen til august.

På en mennesketom , møgbeskidt kaj på havnen i Anchorage, har vi taget gribende afsked med vores hjem, transportmiddel og arbejdsplads gennem godt en måned og knap 9.000 km. gennem Canada og Alaska.

Efter en stærkt tiltrængt gang vask og støvsugning befinder Explorer-bilen og det meste af dens omfattende elektroniske udstyr sig nu inde i maven på en 40 fods container anbragt på dækket af et stort containerskib for at blive fragtet tværs over Stillehavet.

Næste destination er Yukohoma i Japan, hvor masser af kilometer og nye udfordringer venter efter en tiltrængt reparation af bl.a. bilens servostyring, dæk og støddæmpere.

Vildnis, kæmpekratere, bølgede permafrosne veje, gletschere og guldminer sætter sine spor på selv den bedste firehjulstrækker.

Farvel Alaska, "The Last Frontier" (Den sidste udepost).

Temaer
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere