Sitemap | Avanceret søgning |

Møde i rum sø

"Hvordan kan det være." Håret stod lige op i en imponerende afro-frisure og han forstod ikke, at nogen talte dansk på denne båd for enden af verden.

Publiceret 08-06-1999

Alaska, 7. juni 1999

Håret var vokset vildt, siden han efter fire år havde forladt tjenesten i US Marines på Hawaii og karseklippet var vandret ud gennem porten. Tom havde været halvanden måned undervejs her op til "Lands end" nede fra Connecticut.

Han havde "blaffet" hele vejen. Lige som Explorer-holdet, var han på vej ud til Kodiak-øen, ti timers sejltur fra Homer, en by syd for Anchorage.

Han havde hørt, at der var gode penge i at tage hyre ombord på fiskerbåd derude.

"Og vil I tro, bedst som jeg stod og drømte om at møde en gudinde, der midt på den øde Alaska Highway, så kom hun kørende i sin bil og standsede, da jeg stak tommelfingeren i vejret," sagde Tom på klingende fynsk.

Hans mor stammede nemlig fra Odense, og derfor havde han været med i Danmark adskillige gange.

Fornøjelsen ved at havde mødt en - næsten - landsmand herude, hvor ellers kun de amerikanske kongeørne og mågerne lever et udsvævende liv, fik os til at byde på røræg og bacon.

Vi havde planlagt en næsten minutiøs travl arbejdsdag ombord i ti timer med redigering af fotos og udarbejdelse af en række artikler til utålmodige redaktionssekretærer hjemme i Viby. Selv om man befinder sig på Stillehavet knap 8.000 km. hjemmefra, slipper man aldrig for de stressende og emsige redaktionssekretærer.

På vejen ud gennem skær og øer, der end ikke vil kunne komme til deres gode ret på et postkort, annoncerede kaptajnen flere gange undervejs om gråhvaler og finnehvaler, der lå i overfladen og sendte kaskader af vand lodret i vejret. Snart var de til højre og snart til venstre for båden.

Explorer-holdet vakte opsigt ombord i vores næsten fortvivlede forsøg på at samle et imponerende arsenal af teltudstyr, primus, spisebestik, soveposer og liggeunderlag i tre mini-rygsække.

Inden havneindløbet, var det lykkedes så nogenlunde, selv om holdet ikke er værdigt til at figurere i en reklame for Spejdersport.

Trætte måtte vi valfarte fra det ene optagede hotel til det andet, og fandt til sidst ud på aftenen tre udrangerede værelser til en ublu pris. Men i morgen går jagten på de lokale rangers, der har lovet at flyve os helt derud, hvor selv redaktionssekretærer må give fortabt. Århundredets sidste store bjørneeventyr er indledt.

Temaer
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere