Sitemap | Avanceret søgning |

Den sidste udepost

Patrick Olsson kommer hver aften henne på "Sugarloaf" i Valdez.

Publiceret 05-06-1999

Valdez, Alaska, den 4. juni 1999

Ligesom de andre gutter nede fra havnen har han sin faste plads på en af de høje slidte røde barstole. Betrækket på hans er for længst revnet, så skumgummiet stikker ud. Men Patrick er ligeglad. For efter en lang dag nede på filetfabrikken, gælder det for ham kun om at få kævet så meget øl ned så hurtigt som muligt - frisk fra fad.

Explorer-holdet mødte ham, da han endnu var i stand til at tale nogenlunde rent. Af og til stak han hovedet ind i barens billardrum for at kontrollere vores interne pool-turnering. Vi blev hurtigt overbevist om, at vi tre "strangers" med vold og magt skulle integreres i nattelivet i denne søvnige fiskerby, hvor alle nytilkomne synes at være kærkomne adspredelser. Hvor hyggeligt, det end kunne være, kommer der sjældent gode artikler ud af den slags. Derfor gjaldt det hurtigst muligt at komme til bunds i den hårdt tiltrængte tøjvask nede i kælderen på Hotel Village In, så vi kunne komme ud af klappen. Med i vaskedyngen kom også Explorer-bilens tre soveposer, der stadig umiskendeligt lugtede af at være blevet brugt af Explorers ekspedition i Afrika for hen ved tre måneder siden. Hvad vi skal bruge soveposerne til, vender vi senere tilbage til.

I ventetiden blev der tid til at kaste et blik på den kedelige dynge af regnskabsbilag fra ekspeditionen, og besætningen enedes om, at vi må stå til ros hjemme hos den påholdende kasserer i Viby. Næsten hver gang lykkes det os nemlig at håndhæve det gamle jyske princip med at tinge om prisen. Et sted skyndte en receptionist at sætte prisen på en overnatning ned fra 90 til 60 dollar, da vi gjorde miner til ellers at ville forlade etablissementet straks. Et andet sted lykkedes det Ulveman at "prutte" sig til tre overnatninger til to nætters pris. Ingen af stederne var der " bad feelings". Den slags er ofte herovre "business as usual".

"Hvad synes I ellers om Alaska", lød spørgsmålet for 117. gang hos en snakkesalig tankpasser. Endnu engang manglede vi ord og fotos til et hurtigt, fornuftigt dækkende svar. Dertil er naturscenerierne for voldsomme og for smukke.

"The Last Frontier" (den sidste udepost), står der poetisk underneden på alle Alaska-bilers nummerplader.

Vi er overbevist om, at Alaska i det næste årtusinde kommer til at indtage en plads som alverdens turisters "første udepost". Eventyrerne ligger stadig lige bag ved næste sving eller bjergtop.

.

Temaer
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere