Sitemap | Avanceret søgning |

Explorer går i luften

Normalt er Explorer-redaktionen på fire hjul. Der skal usædvanlige forhindringer til, for at vi ikke når frem.

Publiceret 02-06-1999

Mount McKinley, Alaska, tirsdag den 1. juni 1999

Men her i Alaska må selv en Toyota Landcruiser nogle gange give op.

Derfor udstyrede vi ekspeditionen med propel i snuden, vinger og ski, da vi skulle ind omkring Nordamerikas højeste bjerg, Mount McKinley, for at lave en bestemt reportage.

I det vældige sne og ismassiv med gletscher-spalter 3-400 meter dybe, havde bilen ikke en chance. Så vi skånede den og lettede fra en lille landingsbane 100 kilometer væk i et en-motores Cessna-fly.


PÅ VINGERNE
Jørgensen, Ulveman og Stroyer foran Daveys Cessna-fly


PÅ VINGERNE - Jørgensen, Ulveman og Stroyer foran Daveys Cessna-fly

Vi var i trygge hænder: Piloten Davey havde netop forladt det amerikanske flyvevåben for at søge lykken i Alaska. Under Golfkrigen i 1991 fløj han 30 missioner over Irak i et F-15 fly. Blandt andet havde han forfulgt et irakisk MIG-fly fra det sydlige Bagdad og hele vejen ind til grænsen til Iran. Han ærgerede sig stadig over, at han var for langt fra til at kunne skyde det ned.

Davey landede sikkert Cessna-flyet på en gletscher i 2.500 meters højde, hvorfra vi skulle rapportere. Mere om det i en senere reportage.

På tilbagevejen fløj vi over store ubeboede og skovklædte områder i Denali National Park - en af USA's smukkeste naturparker.

"Lad os se nogle Moose," lød opfordringen fra Ulveman over radioanlægget.

Davey var ikke sen til at tage udfordringen op.

Han kastede Cessna-flyet ind i en skarp kurve og dykkede ned mod et åbent tundra-område. Hans falkeblik afsøgte hurtigt arealet. Og der var de så - tre stykker. Et nyt dyk med flyet og vi passerede henover de store elge i 150 meters højde. De kiggede dumt efter den store metalfugl, mens fotograf Stroyer knipsede løs.

Men safarituren var ikke forbi. Davey holdt en lav højde henover skovområdet og få kilometer fra landingsbanen udbrød han:

"Der er en grizzly-bjørn".

Piloten var den eneste, der havde fået øje på den, selv om vi alle sammen koncentreret afsøgte landjorden for vildt. Vi tog en ny skarp kurve. Den store brune bjørn stod forenden af en lille skovsø og kiggede op på os, mens vi fløj forbi i sikker afstand. Davey ville ikke gå lavere end 200 meter for ikke at skræmme livet af den, men vi fik alligevel et klart indtryk af det store skræmmende dyr. Det skal vi forhåbentlig i nærkontakt med i de kommende dage.

Dagens Vildt Barometer:
4 Moose (Alaska elge)
1 brun bjørn (Grizzly)
19 sorte bjørne
20 hvaler (cirka)
13 rensdyr
4 amerikanske ørne
1 hvid bjergged

Temaer
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere