Sitemap | Avanceret søgning |

Én bil - én verden

Kilroy Was here! Det samme var hr..Petersen fra Odense og i tidens løb 41.602 andre turister, drømmere, handelsrejsende og vagabonder.

Publiceret 30-05-1999

Watson Lake, Alaska, d. 29. maj 1999


Exploratørene (set fra v.) Jørgensen, Stroyer og Ulveman samt deres skilt

 Alle har de sat sig et varigt, uforglemmeligt minde i verdens mest usædvanlig skilteskov uden for den lille søvnige by Watson Lake i Canadas Yukon-territorie. Jyllands-Postens Explorer-hold ville ikke stå tilbage, da holdet efter en lang dags rejse mod nord rullede ind i byen.

"One world, one car" lyder den filosofiske tekst på det træskilt, som Ulveman i alt hast og med stort kunstnerisk talent malede og hamrede op med syvtommersøm på én af stedets mange totempæle..Jørgensen og Stroyer var nærmest rørt til tårer under ceremonien.


Én bil - én verden (1)
FEJL

Med teksten hentydes der naturligvis til, at den hårdtprøvede Explorer-bil nu kun mangler knap halvdelen af sin 500-dages rejse jorden rundt, inden den planmæssigt kan ankomme til Viby nytårsaften.

Traditionen tro er enten begyndelsen eller afslutningen på den lange rejse blevet markeret i Watson Lake af rejsende fra hele verden. Resultatet er blevet en skov af skilte, der strækker sig over flere tdr. land uden for byen, og som breder sig hurtigere end selv den sundeste granskov.

På i hundredvis af fire-fem meter høje pæle hænger der i tonsvis af nummerplader, som bilister i al hast har skruet af deres køretøjer for at sætte sig et varig minde i parken.

I tusindvis af andre spraglede hjemmegjorte skilte i alle afskygninger fortæller om verdensekspeditioner, sølvbrylupper, børnefødsler, elskov, længsler og drømme. Eller blot om afstanden til hjemlandet. F.eks. at der fra Watson Lake præcis er 11.103 km. til Dortmund i Tyskland og 21.334 km. til Cape Town i Sydafrika.

En vejfarende har sømmet et gabende tomt åbentstående fuglebur op på pælen velsagtens som et slags filosofisk markering af, at han nu endelig føler sig fri som fuglen. En anden har ophængt en gammel støvle fyldt med beton som en minde om en lang strabadserende vandretur.

En tredje har brugt timer på et stort sirligt træskærerarbejde forestillende hans bil og med en kærlighedserklæring til konen indskåret med store uudslettelige bogstaver.

Flere bilsæder med navne indprentet med cigaretter ned i betrækket vidner om, at end ikke akut materialemangel har kunnet afholde deres ejermænd for at sætte sig et minde i parken.

Materialemangel kan der dog rådes bod. Parkens kiosk sælger både rå træskilte og alskens maling til formålet.

The Signpost Forest vokser nu med omkring 4.000 skilte om året. Det ved damen i kiosken. Sammen med fire veninder har hun nemlig fået pådraget opgaven en gang om året at foretage en optælling af skiltene. I år tog det de fem cirka ti timer. Men så var heller ingen hilsner blevet overset..

Temaer
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere