Sitemap | Avanceret søgning |

Den forsvundne elg

Alaska elgene (Moose) gemmer sig stædigt så dybt ude i vildnisset, at fotograf Stroyer til sin store ærgrelse har ventet hele dagen på at få bare EN på kornet.

Publiceret 27-05-1999

Dawson City, onsdag den 26. maj 1999

Kameraet med den lange telelinse mellem hans fødder kunne forveksles med en Winchester-riffel, mens han anspændt skuer ud i horisonten parat til "skud".

Mulighederne for at se velvoksne elge skulle der ellers være nok af, mens Explorer-bilen æder sig kilometer efter kilometer mod nord ad den øde Klondike Highway mod det gamle guldgravermekka Dawson City.

"Jeg havde da ventet, at vi nærmest kunne zig-zagge mellem dem," lyder det ærgerligt fra Ulveman Men elgene har netop fået kalve og skulle derfor være mere sky end ellers.

Kun en modgående bil cirka hver anden time bryder monotomien i det storslåede bjerglandskab. Rutinen har for længst indfundet sig i kabinen. Alle skiftes mellem to timer bag rattet, to timer på det forreste passagersæde til snak og hvile, og to timer på bagsædet med arbejde og søvn.

CD4en med.Phil Collins har for længst givet op over for den ujævne vej .For hver bump sprang han forvildet og stammende rundt i CD-rillen, indtil Ulveman forbarmede sig over ham og slog over på radioen. Det hjalp dog ikke på adspredelserne. Først efter en times sydende automatisk søgning i æteren fandt radioen en brugbar lokal station.

Her ude i vildnisset er der for alvor tid til at researche, og opgaven går nu målrettet på at finde frem til den moderne udgave af ingen ringere end Klondike Kate. Den ukronede dronning blandt de hundrede af lystige dansepiger, der for 100 år siden spredte glæde blandt de tusinder af desperados og lykkejægere, der kom herop for at grave efter guld. Ulveman, Stroyer og Jørgensen er enige: I aften oppe i dansehallen i Dawson City går jagten på hende ind.

En irriterende sammenbrændt transistor i transformatoren til Stroyers batterilader forsinkede ekspeditionen i fire timer nede i byen Whitehorse. "Ingen strøm, ingen digitalbilleder", fastslog Stroyer stædigt, mens holdet forgæves endevendte byen for at finde en dims, der passede.

"Jeg har engang set sådan en hjemme i min kælder", lød det lovende fra en lokal elektroniknørd. Efter et par timers søgning vendte han dog tilbage med uforrettet sag.

Heldigvis kan holdet belave sig på Stroyers gamle Leica-kamera og det gammeldags medbragte mørkekammet til vi finder dimsen.

Dagens vildtbarometer. (Set siden ekspeditionens start 4.833 km fra Seattle):

20 gråhvaler
19 sorte bjørne
13 hvidpotede harer
4 amerikanske ørne
3 rener
1 hvid bjergged (nordamerikansk)
Endnu ingen ulve
Endnu ingen elge (Moose)
Hvor pokker bliver de af!

Temaer
Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere