Sitemap | Avanceret søgning |

Danser med bjørne

Mens Explorer-bilen over Pinsen har kæmpet sig 3.000 kilometer op i Canada har hele 18 sorte bjørne underholdt os undervejs.

Publiceret 25-05-1999

Watson Lake, Yukon Territory d. 24. maj


SORTE BJØRNE - Bjørnen rangerer højt på Exploratørenes nyskabelse - vildbarometeret.

De første iagttog vi på behørig afstand inde fra bilen, mens fotograf Stroyer prøvede at indfange dem med telelinsen ud af vinduet.

Men efterhånden blev vi mere krævende og kritiske. Det var ikke længere nok for Stroyer blot at have en bjørn på sigtekornet. Lyset skulle falde rigtigt. Silhouetten være klar. Og hvis der var sne i baggrunden, gjorde det heller ikke noget.


SORTE BJØRNE
Bjørnen rangerer højt på Exploratørenes nyskabelse - vildbarometeret.

Jørgensen og Ulveman kæmpede bag rattet for at tilfredsstille fotografens ønsker.

»Nu ville det være fedt, hvis der kom en bjørn lige her, hvor der er sne,« sagde Stroyer, da vi passerede et bjergpas.

»Det skal være på højre side af vejen,« lød kravet.

De højere magter måtte have hørt hans bøn. Nogle få kilometer længere henne ad Cassiar Highway stod den og kiggede i skovbrynet. Vi slog bremserne i. Men Stroyer var ikke helt tilfreds. Sneen manglede i baggrunden.

Nu var problemet, at man ikke kan sige til en bjørn, at den lige skal rykke lidt til højre. Så vi udtænkte en plan. Stroyer blev sat af og Explorer-bilen sat i bakgear. Postyret var nok til at få bjørnen ind på den hvide sne, så den sorte bamse-silhouet stod knivskarpt. Stroyer var tilfreds.

»Det er sgu'teamwork, det her,« udbrød han begejstret.

Efterhånden som dagen gik blev Stroyer mere og mere dristig. På et tidspunkt løb han foran Explorer-bilen over 500 meter for at forfølge en kæmpe sort bjørnfar, der engang imellem stoppede op og kiggede sig tilbage for at se, hvad det var for en mærkelig mand, der forfulgte den.

I kabinen udtænkte Jørgensen og Ulveman en »Red Stroyer plan.« Hvis bjørnen fik nok af fotografen og satte efter ham, ville vi med lynets hast og med hornet i bund køre bilen mellem Stroyer og hans motiv.

På vejen op til Yukon Territory søndag kørte vi 700 kilometer ad jord og grusveje med vandhuller så store som papirkurve. Kun cirka en gang i timen mødte vi en modkørende bil.

Sceneriet bød på sneklædte bjergtinder, floder, bæverdæmninger og klare søer. Og naturligvis uendelige skovstrækninger.

I lange perioder var vi helt tavse. Når vi endelige sagde noget, var det fattige kommentarer som:

»Det er fantastisk. Det er alt det, vi har drømt om.«

Dagens Vildt Barometer (total fra Seattle):

20 hvaler

18 sorte bjørne

3 rensdyr

4 amerikanske ørne

2 hvidpotede harer

Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere