Sitemap | Avanceret søgning |

Explorer går i luften

"Fire, tre, to, én: Godaften. Vi har besøg direkte fra Danmark. Fra Vestjyllands-Posten."

Publiceret 24-05-1999

VANCOUVER, CANADA LØRDAG D.22. MAJ 1999

Leo Henriksen - en 73-årig dansk-canadier i Vancouver - har åbnet studiemikrofonen af ældre årgang og er i færd med at interviewe Jørgensen fra Explorerholdet, der introduktionen taget i betragtning meget passende er holdets vestjyde.

Leo udvandrede fra Danmark sammen med hustruen Georgina i 1956 og taler som i en sort-hvid Ib Schønberg-film fra samme tid. En gang om ugen laver han små nyhedsindslag om Danmark på den lokale radio for de 3.000 dansk-canadiere i British Columbia.

Vi sidder i Leos "radiostudie", der er en del af soveværelset i hans treværelses lejlighed. For få år siden boede han i forstaden Newton, hvor hans studie hed WC NEWTON STUDIO. Navnet skal tages helt bogstaveligt, idet det var indrettet på familiens toilet.

"Kan man godt sige, at Jyllands-Posten er den tredje største avis?" spørger han. Jørgensen kæmper op ad bakke for at opdatere Leo og lytterne om udviklingen på bladmarkedet i Danmark.

Vi har selv fundet frem til Leo. Hans titel er "pensioneret skuespiller" og vores research fortæller, at han muligvis har en fortid på Det Kgl. Teater.

"Pensioneret skuespiller lyder bedre end pensioneret savværksarbejder," siger Leo og slår et grin op.

"Men jeg har da engang set Jeppe på Bjerget på Det Kgl." Han har bevaret sin københavnske frækhed og humor.

Men jo, Leo har da været med i nogle dilettant-forestillinger på det lokale teater. Det var mest i den slags roller, hvor han skulle spille tysker, polak eller rumæner, hoppe ind på scenen i 10 sekunder og råbe "waaauuuv".

Leo og Georgina disker op med det store danske frokostbord med både leverpostej og rødkål samt en lille sherry til velkomst.

Der er en ting, han gerne vil have afklaret:

"Hvordan fandt I frem til mig? Over internettet! Det må jeg nok sige," siger han og ser mystificeret ud.

Leos samling af optagelser med dansk musik fylder mere end 2.000 bånd.

Kasetterne fylder flere skabe i soveværelset. Han har Livgardens musikkorps i alle afskygninger og revyviser tilbage fra 40'erne.

"Og det var så medlemmer fra den journalistiske afdeling på Jyllands-Posten," runder Leo Henriksen indslaget af.

Men Ulveman er ikke parat til at forlade den sjove mand.

"Skal vi ikke synge en sang?" spørger han.

Leo ser henrykt ud og slår mikronen til igen. Vi stiller os rundt om mikrofonen sammen med Leo og synger "Der er et yndigt land" for fulde kraft, som vi ikke har gjort det siden vi stod på den gamle Hockeybane i Parken.

Leo ser rørt ud. Vi takker for alt og siger farvel.

"Jeg knalder den altså på," siger Leo - for lige at sikre sig gæsternes absolutte accept.

"Selvfølgelig gør du det," siger Ulveman.

Ikke et øje er tørt efter den præstation.

Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportrætter
Hvis du vil vide mere