Sitemap | Avanceret søgning |

Sort søndag

Klokken er cirka 1.15 og på parkeringspladsen foran Motel Curby i den lille fiskerflække Sekiu opfører Jørgensen noget, der ligner en rituel ofring til guderne.

Publiceret 18-05-1999

Seattle, Washington d. 18. maj 1999

Han holder en plade op mod himlen i den vindblæste og kolde forårsnat. Drejer skiftevis til højre og til venstre. Strækker pladen helt op i luften over hovedet og bliver stående stille. Vidste man ikke bedre kunne man tro, at et eller andet har slået klik, men Jørgensens manøvre har et ganske fornuftsbetonet formål: Han leder efter en satellit-forbindelse til Danmark.

Stemningen på Explorer-holdet er kraftigt på vej ned. Inde på værelse 25 sidder fotograf Stroyer med et mismodigt udtryk i ansigtet og forsøger at få teknikken til at fungere. Computeren vil ikke snakke med telefonen. Programmet vil ikke kendes ved Stroyer og værelset er råkoldt og uden varme.

Explorer-bilen råder over fire bærbare computere, to satellit-telefoner, en mobiltelefon, et GPS-system og kamera-grej til et par hundrede tusinde kroner. Samt -naturligvis -en 500 kilos værktøjskasse. Men hjem til Danmark vil billederne af hvaler og miljøkamp ikke.

Klokken er cirka 1.45 da Ulveman forlader sin computer på værelse tre for at hente noget research-materiale i bilen. Artiklen om miljøaktivisten Paul Watson er kun halvvejs færdig. Og Ulveman finder sig låst ude af eget værelse, da han kort efter vender tilbage. Motellet er totalt mørkelagt og receptionen lukket. Et insektnet må afmonteres før Ulveman kan kravle gennem vinduet og genoptage skriveriet, der først afsluttes klokken 4.00.

Allerede klokken 5.00 er det tid til at genoptage kampen mod teknikken. Stroyer står op for at finde en ny telefonforbindelse i bagkontoret hos købmand Olson nede på havnen. Han vækker Ulveman klokken 6.00. Efter adskillige samtaler med kolleger i Danmark må kampen opgives efter fem timer. Billederne ligger fortsat på Stroyers computer og Jyllands-Posten er på vej i trykken.

Explorer-holdet må videre mod Seattle. Jørgensen har lavet en interessant aftale med en forretningsmand, men problemet er bare, at adressen står på Jyllands-Postens anlæg i København. Efter mange telefon-samtaler lykkes det at få den ud af computeren, men den stemmer ikke rigtig. Vi kører forgæves rundt efter husnummeret 98008 på en vej i en forstad til Seattle. Det viser sig at være postnummeret i området. Da det går op for os er alle JP-medarbejdere i Danmark forlængst gået hjem og i seng. Den eneste adresseoplysning vi derefter har på vores interview-aftale er »Place.« Den slags veje findes der vel nogle hundrede af i området. Telefon-selskabet meddeler at det opgivne telefonnummer er ude af drift.

Det hele er lidt for morsomt. Vi bliver enige om, at vi har ramt sort søndag. Vi går nu mod lysere tider.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere