Sitemap | Avanceret søgning |

Forbrug fornøjer

Tasken hedder Explorer. Naturligvis.

Publiceret 14-05-1999

Seattle, Washington, d. 14. maj 1999

Den skal bruges til hjemrejsen i morgen med flight BA 048, for plasticposerne klarer ikke turen gennem baggageknuserne i Seattle, London, Paris og Billund.

Vi har valgt at gå på afvænning fra vores nye afhængighed af forbrug. I to uger har den rigeste og folkerigeste stat lige syd for os (Californien) i verdens mægtigste og rigeste land (USA) forsøgt at overbevise os om, at penge og forbrug er Gud.

Forbrug betyder shopping. Staten Oregon har ingen moms, så nu skal forbrugsfesten leves ud. Vi triller bilen ind på parkeringspladsen ved et af millionbyen Portlands store fabriks-udsalg og sætter de sidste spareskillinger over styr.

Fotograf Gottfredsen begræder overprisen på forrige uges tøjindkøb til barnebarnet Frida. Hun har været et af de store samtaleemner i bilen, og hendes tøj har længe umuliggjort udsynet fra bilens ruder.

Journalist Asbjørn må købe en discount-taske til de jeans, som tre ugers burgermad tvinger ham til at købe i XXL-størrelse. Legetøj i urimelige mængder frister til Barbie-dukker og Star Wars-spil.

Kaptajn Ullerup går også efter T-shirts, der i hvert fald i farven passer til de banana-shorts, som regnvejret hidtil har gjort overflødige.

Forbrugskurset har været vellykket. Taskerne fyldes.

Bilradioen får en ekstra tand med »I want to get away, fly away, yeah yeah yeah,« mens vi sætter kursen nordpå ad Interstate 5 mod Seattle.

Her mødes det 19. århundredes industrisamfund med næste århundredes informationssamfund: Seattle er hjemsted for både flyfabrikken Boeing og softwarefirmaet Microsoft.

Microsoft eller ej -computerne driller i timer, før det lykkes at få billederne ud af Gottfredsens computer og hjem over Internet. Computerne har straffet os nok de seneste uger, men hvorfor også her i Seattle?

På randen af udmattelsens totale black-out efter godt tre ugers opdagelser raser vi over, at computer-nørderne endnu ikke har fundet ud af, hvordan man sender mennesker over USA og Atlanterhavet til Europa på få sekunder.

På den anden side. Hvordan ville tilværelsen se ud fra endnu en teknisk fejlmeddelelse langt ude i cyberspace, hvis systemet igen brød ned, og vi aldrig nåede frem?

Vi vælger at satse på Boeing.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere