Sitemap | Avanceret søgning |

Born to be wild

»Get up on the highway, looking for adventure....yeah baby we're gonna make it happen.«

Publiceret 12-05-1999

Redmond, Oregon d. 11. maj 1999

Steppenwolf og Born to be wild er i stand til at overdøve selv Explorerens mishandlede servostyring, da vi rejser os fra burgerfrokosten på Bunny's Hangout og sætter kurs nordpå gennem Oregon.

USA og de store vidder gør noget ved folk. Gør dem lidt friere. Asbjørn har på få uger udviklet sig fra en pæn forstadsjournalist i ternede bukser til en udflippet hippie.

Med Rubins peruvianske stammebånd om panden ligner han noget, katten har slæbt ind fra 1960'erne. Amerikanerne ænser det ikke. De ser dagligt endnu værre eksemplarer, og her langt ude i lumber-og redneck-country klæder man sig, som man vil.


Born to be wild (1)
Ron Doell og hans forlovede Marcy har boet i deres lastbil i over et år.

De ænser heller ikke Formel-1-fotograf Gottfredsens afslappede Simon Spies-look. Skægget har fået lov til at gro frit så længe, at det begynder at volde problemer selv for digital-kameraets lange telelinse.

De faste aftalers tid er forbi, og vi opsøger eventyret i Oregons ranch-byer med overdækkede træbroer, uendelige skove og vilde bjergpas. Sneen ligger stadig meterhøjt i vejkanten, og sneklædte tinder spejler sig i bjergsøerne.


Ron Doell og hans forlovede Marcy har boet i deres lastbil i over et år.

Mange danskere har slået sig ned i Oregon. På en tankstation møder vi en tredjegenerations Jensen. Vi møder også den 59-årige trucker Ron Doell og hans kæreste Marcy. På Rons T-shirt står der »trucking feeds my family.« Efter forlovelsen for et år siden satte de sig ud i lastbilen for at køre med tømmer. Siden har de kørt otte dage om ugen og ikke været hjemme.

Ron giver os et bevis på, hvor overstrømmende flinke mange amerikanerne er. Efter ti minutters bekendtskab og en livshistorie forærer han os sin trucker-radio til en værdi af 850 kr. og et lynkursus i konvoj-slang, så vi kan sludre med landevejens andre eventyrere.

Det giver kaptajn Ullerup en kærkommen chance for at finde fornuftige samtalepartnere uden for Exploreren. »Break one-seven, give me a radio-check,« kværner han konstant på kanal 17. Efter ti minutters uafbrudte opfordriner lykkes det ham at få chaufføren i kæmpen foran til at fortælle, at der ikke er nogen bears, strømere, foran.

»Ten twenty« betyder hvor er du henne? »Ten thirtythree« fortæller, at der er en ulykke længere fremme. Og »ten four« betyder, at alt er OK.

Oregon er en lærerig stat.

10-4.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere